Verbeterde methodiek voor opsporing antibioticaresiduen

ILVO en de UGent ontwikkelden een analysemethode voor antibioticaresiduen in melk- en vleesmatrices die sneller, goedkoper, even makkelijk en betrouwbaar is als bestaande methodes.

Trefwoorden: #antibiotica, #Geert Van Royen, #ILVO, #resistentie, #UGent

Lees verder

research

( Foto: peterhermesfurian - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Nu iedereen de noodzaak aanvoelt om het antibioticagebruik bij mensen en dier verder te reduceren, is het belangrijk om krachtige en zeer betaalbare meetinstrumenten te kunnen inzetten.

Dit om te testen of maximum residu limieten van antimicrobiële stoffen in verschillende voedingsmiddelen niet worden overschreden.

In zijn doctoraatsstudie boekt Geert Van Royen (UGent- ILVO) opmerkelijke resultaten in de fase van opzuivering, waarbij hij ‘voorgeprogrammeerde’ polymeren (molecularly imprinted polymers of MIPs) gebruikte.

“Dit is een goede opstap naar een antibioticasensor, die alle analysefasen in één beweging uitvoert en die concentraties aan rest-antibiotica meteen weergeeft,” aldus Van Royen.

Uit Belgische monitoringsprogramma’s bleek dat de antibioticafamilies ‘beta-lactams’ en ‘fluoroquinolones’ het meest gebruikt worden.

Vandaar dat het onderzoek zich richtte op deze families en een analysemethode werd ontwikkeld voor de stoffen benzylpenicilline en enrofloxacine.

Van Royen: “Bestaande methodes met dezelfde gevoeligheid en specificiteit zijn veel duurder en nemen maanden in beslag, terwijl onze analysemethode slechts een paar uur nodig heeft om antibioticaresiduen te detecteren.”

De nieuw ontwikkelde specifieke MIP-opzuiveringsmethode is gevalideerd en bestaat uit een aantal verschillende stappen waarvan het opzuiveren de meest belangrijke is.

Via opzuivering wordt een bepaalde molecuul geïsoleerd zodat je er een hogere concentratie van bekomt. Daardoor is deze kwantitatief makkelijker te meten.

Er verschijnen nu mogelijkheden aan de horizon om deze detectiemethode toe te passen op geminiaturiseerde schaal en geïntegreerd. Momenteel gebeurt de opzuivering wel via MIP, maar de detectie zelf moet nog via massaspectrometrie in een gespecialiseerd lab.

Van Royen: “Als opzuivering en detectie in bijvoorbeeld één sensor is te plaatsen, dan kan de aanwezige concentratie meteen bepaald worden. Dat moet blijken uit vervolgonderzoek.”