Onthulling ’s werelds eerste lange-afstand zonneauto

Bedrijfsnieuws 25/06/2019 13:46:54

De Lightyear One is niet ontworpen vanuit conventies, maar uitsluitend op basis van de wetten van de natuurkunde, om een auto te realiseren die 'het meest uit elke zonnestraal haalt'.

Lees hieronder verder   
Verwant

WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

DEME Offshore haalt belangrijk Schots EPCI-kabelcontract binnen

Zeebrugge krijgt grootste Vlaams onshore windpark

Onderzoek naar grootschalige productie synthetische kerosine

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de lancering in 2016 heeft Lightyear ruim 20 miljoen euro opgehaald uit investeringen en subsidies. Het bedrijf is opgericht door alumni van het Solar Team Eindhoven. Hierdoor is in twee jaar tijd een werkend prototype ontwikkeld.

De nieuwe Lightyear One is gemaakt van hightech materialen om een zo laag mogelijk gewicht te hebben, met behoud van veiligheid voor passagiers. De wagen wordt aangedreven door vier onafhankelijk aangedreven wielen, zodat er geen energie verloren gaat tijdens het transport van de motor naar het wiel.

Het dak en de kap bestaan uit 5 vierkante meter geïntegreerde zonnecellen in veiligheidsglas, die zo sterk zijn dat een volgroeide volwassene er zonder deuken op kan lopen. Naast gebruik van zonne-energie is Lightyear One ook op te laden bij een (snel)laadstation of zelfs bij een gewoon stopcontact.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat het bereik en het gebrek aan oplaadmogelijkheden de grootste zorgen zijn bij mensen als ze elektrische auto's overwegen," aldus Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear.

"We lossen deze problemen op met wat we 'ultra-efficiëntie' noemen. Dit leidt tot een uitzonderlijk bereik van 725 kilometer (WLTP) op een relatief kleine batterij. De batterij is rechtstreeks met zon op te laden. Daarbij is het energieverbruik veel lager, waardoor deze tot 20.000 kilometer aan energie per jaar genereert. Ook kun je tot 400 kilometer per nacht opladen vanaf gewone 230V-aansluitingen. Dat is geweldig voor lange autoritten, want je hebt geen oplaadbare infrastructuur nodig."

Er komen nu 500 Lightyear Ones op de markt, voor een prijs van 119.000 euro. De eerste 100 auto's zijn al gereserveerd bij Lightyear, met een verwachte levering in 2021.

Het bedrijf verwacht de productie van de Lightyear One in 2021 op te voeren, zodat de volgende modellen een aanzienlijk lagere aankoopprijs hebben. Toekomstige modellen worden geleverd aan autonome en gedeelde wagenparken, zodat de aankoopprijs is te verdelen over een grote groep gebruikers. << (Lydia Heida) (foto: Lightyear)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners