Onthulling ’s werelds eerste lange-afstand zonneauto

Bedrijfsnieuws 25/06/2019 13:46:54

De Lightyear One is niet ontworpen vanuit conventies, maar uitsluitend op basis van de wetten van de natuurkunde, om een auto te realiseren die 'het meest uit elke zonnestraal haalt'.

Lees hieronder verder   
Verwant

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Zuinigste wagens bekroond in Shell Eco-marathon (+fotoreportage)

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

Elia zet nieuwe stap in Antwerps Brabo-project

Onderzeese exportkabel voor Modular Offshore Grid reeds geïnstalleerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sinds de lancering in 2016 heeft Lightyear ruim 20 miljoen euro opgehaald uit investeringen en subsidies. Het bedrijf is opgericht door alumni van het Solar Team Eindhoven. Hierdoor is in twee jaar tijd een werkend prototype ontwikkeld.

De nieuwe Lightyear One is gemaakt van hightech materialen om een zo laag mogelijk gewicht te hebben, met behoud van veiligheid voor passagiers. De wagen wordt aangedreven door vier onafhankelijk aangedreven wielen, zodat er geen energie verloren gaat tijdens het transport van de motor naar het wiel.

Het dak en de kap bestaan uit 5 vierkante meter geïntegreerde zonnecellen in veiligheidsglas, die zo sterk zijn dat een volgroeide volwassene er zonder deuken op kan lopen. Naast gebruik van zonne-energie is Lightyear One ook op te laden bij een (snel)laadstation of zelfs bij een gewoon stopcontact.

"Onderzoek heeft uitgewezen dat het bereik en het gebrek aan oplaadmogelijkheden de grootste zorgen zijn bij mensen als ze elektrische auto's overwegen," aldus Lex Hoefsloot, CEO en mede-oprichter van Lightyear.

"We lossen deze problemen op met wat we 'ultra-efficiëntie' noemen. Dit leidt tot een uitzonderlijk bereik van 725 kilometer (WLTP) op een relatief kleine batterij. De batterij is rechtstreeks met zon op te laden. Daarbij is het energieverbruik veel lager, waardoor deze tot 20.000 kilometer aan energie per jaar genereert. Ook kun je tot 400 kilometer per nacht opladen vanaf gewone 230V-aansluitingen. Dat is geweldig voor lange autoritten, want je hebt geen oplaadbare infrastructuur nodig."

Er komen nu 500 Lightyear Ones op de markt, voor een prijs van 119.000 euro. De eerste 100 auto's zijn al gereserveerd bij Lightyear, met een verwachte levering in 2021.

Het bedrijf verwacht de productie van de Lightyear One in 2021 op te voeren, zodat de volgende modellen een aanzienlijk lagere aankoopprijs hebben. Toekomstige modellen worden geleverd aan autonome en gedeelde wagenparken, zodat de aankoopprijs is te verdelen over een grote groep gebruikers. << (Lydia Heida) (foto: Lightyear)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners