Investering van 3,6 miljard euro in farmaceutische industrie

Innovatieve farmaceutische bedrijven investeerden dit bedrag in 2018 in de medische sector, op het gebied van Onderzoek & Ontwikkeling. Dit bewijst nogmaals de Europese koppositie van België.

Trefwoorden: #Betransparent.be, #farmaceutisch, #investering, #medisch, #onderzoek, #Pharma.be, #Sunshine Act

Lees verder

Techniek

( Foto: solerf - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Farmaceutische bedrijven investeerden vorig jaar 3,6 miljard euro in de Belgische medische gemeenschap. Onderdeel hiervan zijn de investeringen gedaan door lidbedrijven van Pharma.be.

104 van deze lidbedrijven investeerden 171 miljoen euro in ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek en vorming van de Belgische medische gemeenschap. Dat blijkt uit de vierde publicatie van het transparantieplatform Betransparent.be.

Deze farmaceutische bedrijven investeerden vorig jaar in samenwerkingen met gezondheidsorganisaties, zoals universiteiten, ziekenhuizen, artsen- en apothekersverenigingen, onderzoeksorganisaties uit de agro-industrie, zorgverstrekkers en patiëntenverenigingen in België.

Nieuw dit jaar is dat ook de bedrijven die geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik ontwikkelen inzage geven in hun samenwerkingen.

De verdeling van dit bedrag over de verschillende categorieën is nagenoeg dezelfde als de voorbije jaren en wijst op stabiele investeringen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.

Verdeling investeringen:

  • 65% (111,6 miljoen euro) naar wetenschappelijk onderzoek, bijvoorbeeld klinische studies.
  • 8,5% (14,5 miljoen euro) naar schenkingen en toelagen.
  • 14% (24,2 miljoen euro) naar wetenschappelijke manifestaties.
  • 7,2% (12,3 miljoen euro) naar vergoedingen voor consultancy opdrachten en diensten.
  • 5% (8,7 miljoen euro) naar samenwerkingen met patiëntenverenigingen.

De samenwerkingen tussen farmaceutische bedrijven en de medische gemeenschap helpen beide partijen om de vinger aan de pols te houden tijdens het ontwikkelingsproces van nieuwe geneesmiddelen.

Frequente contacten en uitwisseling van informatie over hoe nieuwe geneesmiddelen het best passen in het zorgtraject van de patiënten zijn daarbij van grote waarde, en komen de patiënten ten goede.

Voor bedrijven die lid zijn van pharma.be is dit het vierde jaar dat ze de investeringen publiceren. De eerste twee jaar gebeurde dat op vrijwillige basis, sinds 2018 gebeurt dat onder het wettelijke kader van de zogenaamde “Sunshine Act”.