STEM-studenten maken professionele Augmented Reality Sandbox

De leerlingen van het 3de jaar STEM van het Sint-Claracollege Arendonk hebben een Augmented Reality Sandbox (ARS) overhandigd aan het Vlaams Instituut voor Technologische Ontwikkeling (VITO)

Trefwoorden: #ARS, #Augmented Reality Sandbox, #STEM, #VITO

Lees verder

Opleiding

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Bij het STEM-project ‘SCC into Space’, onder begeleiding van de leerkrachten Maxim Sels en Tinne Waumans, hebben de leerlingen van het derde jaar STEM ondersteuning gekregen van VITO bij de ontwikkeling van een Augmented Reality Sandbox (ARS).

De ARS is een soort zandbak waarop een 3D-camera en een projector gericht worden. Met aangepaste software is het mogelijk om een hoogtemodel op het zand te projecteren. Op die manier krijgt het zand op elk moment de kleur van zijn eigen hoogte. Bovendien voorziet de software ook in het toevoegen van virtueel water uit een virtuele wolk.

De leerlingen hebben via het 3D-programma Sketchup een ontwerp gemaakt voor de zandbak. Sommige leerlingen hebben zich in de specificaties van de hardware ingewerkt en de juiste beamer en Linux-computer uitgezocht.

Een andere opdracht was de kalibratie van de zandbak: de projector en de 3D-camera moeten perfect op elkaar afgestemd zijn. De leerlingen leggen bovendien de laatste hand aan een website met handleiding voor de ARS.

In die zin komt de constructie van een goede ARS perfect tegemoet aan de vraag die vanuit de STEM-richtingen komt naar meer projecten die een beroep doen op diverse STEM-richtingen zoals aardrijkskunde, informatica, wiskunde, …

Met de ARS wordt bijvoorbeeld meteen ook de link gelegd met satelliettechnologie. Net zoals de 3D-camera van de ARS het zandoppervlakte bestudeert, zo bestuderen de satellieten ook de aarde. Op deze manier hebben de STEM-leerlingen inzicht gekregen in de manier waarop satellietbeelden tot stand komen.

In een volgende fase van het project hebben de leerlingen via “Wat leren we uit satellietdata?” (een bundel samengesteld door ESERO België, VITO en KU Leuven) de gevolgen van de klimaatsveranderingen uit satellietgegevens kunnen afleiden.

De ARS verhuist nu naar de tentoonstellingsruimte van de Volkssterrenwacht MIRA en er zijn plannen om de ARS ook aan scholen uit te lenen.