Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

LED-verlichting, althans de technologie hierachter, is ouder dan veel mensen denken. De afkorting LED staat voor light emitting diodes en bestaat in technische zin al sinds de jaren 1950.

Trefwoorden: #E27 LED lampen, #LED, #technologie, #verlichting

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Pas sinds enkele decennia heeft de ontwikkeling van LED lampen, met de geavanceerde E27 LED lampen als een van de nieuwste fenomenen, een grote vlucht genomen.

Dat is vooral te danken aan de sterk verbeterde techniek en de grote vraag naar energiezuinige lampen met LED van particulieren, maar ook van het bedrijfsleven. De aandacht vor het milieu en de toegenomen welvaart doen wonderen voor de verkoop van E27 LED lampen en andere geavanceerde types LED-verlichting. 

Welke ontwikkeling heeft LED doorgemaakt?
In de kern heeft LED-verlichting op meerdere vlakken een kwaliteitsslag gemaakt. Zo is de lichtsterkte in de afgelopen jaren - gemeten in lumen - flink verbetert. De efficiënte E27 LED lampen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze lampen produceren aanzienlijk meer lichtkracht dan vroegere LED-lampen. Daarbij is het energieverbruik van LED-verlichting inmiddels al spectaculair laag te noemen.

Vergeleken met bijvoorbeeld gloeilampen en halogeen, verbruiken LED-lampjes zo'n 5 tot wel 10 keer minder energie. Weer een ander belangrijk verbeterpunt is de indrukwekkende levensduur van LED-lampen. Deze gaan gemiddeld zo'n 35.000 lichturen mee, aanzienlijk langer dan traditionele vormen van verlichting.

De Wet van Haitz
Onderzoeker Roland Haitz ontdekte dat bij verlichting de kosten in relatie tot de lichtsterkte in tien jaar tijd met maar liefst ene factor 10 dalen. Tegelijk, zo constateerde Haitz, neemt per decennium de lichtsterkte met een factor twee toe.

Bijvoorbeeld: de lichtkracht van LED was in 2010 zo'n 100 lumen per Watt, maar zal in 2020 zo'n 200 lumen per Watt bedragen. Terwijl LED-lampen dus voordeliger worden en hiervoor minder geld neergelegd hoeft te worden, profiteren gebruikers daarnaast van veel sterkere verlichting.

Nuttige toepassingen van LED in het bedrijfsleven
Interessant is dat in de afgelopen jaren steeds meer toepassingen van LED-verlichting zijn ontdekt, die interessante resultaten opleveren. Zo gebruikt de tuinbouw inmiddels LED-lampen om bijvoorbeeld aardappels beter te laten groeien en langer te kunnen opslaan.

Aardappels verkleuren en rotten minder snel door deze te beschijnen met specifieke kleuren en sterktes LED. Een andere boeiende ontwikkeling zijn zogenoemde ultraviolette LED-lampen.

Geneeskundigen in de biochemische industrie en landbouw gebruiken dit type verlichting om infecties de kop in te drukken. Voorts wordt Led tegenwoordig ook gebruikt om effectiever water en lucht te kunnen zuiveren en voor hardingsprocessen in diverse industriële sectoren.