Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

Economie 25/06/2019 10:12:03

LED-verlichting, althans de technologie hierachter, is ouder dan veel mensen denken. De afkorting LED staat voor light emitting diodes en bestaat in technische zin al sinds de jaren 1950.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

ie-net Jobbeurs voor ingenieurs

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Gent

woensdag 20 november 2019

Mangement training: Arming your company against cyber attacks

Bluepoint - Brussel

donderdag 21 november 2019

Ontwerp en berekening van houtconstructies

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 22/11/2019 tot 13/12/2019

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001

Ramada Plaza - Antwerpen

van 25/11/2019 tot 29/11/2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pas sinds enkele decennia heeft de ontwikkeling van LED lampen, met de geavanceerde E27 LED lampen als een van de nieuwste fenomenen, een grote vlucht genomen.

Dat is vooral te danken aan de sterk verbeterde techniek en de grote vraag naar energiezuinige lampen met LED van particulieren, maar ook van het bedrijfsleven. De aandacht vor het milieu en de toegenomen welvaart doen wonderen voor de verkoop van E27 LED lampen en andere geavanceerde types LED-verlichting. 

Welke ontwikkeling heeft LED doorgemaakt?
In de kern heeft LED-verlichting op meerdere vlakken een kwaliteitsslag gemaakt. Zo is de lichtsterkte in de afgelopen jaren - gemeten in lumen - flink verbetert. De efficiënte E27 LED lampen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze lampen produceren aanzienlijk meer lichtkracht dan vroegere LED-lampen. Daarbij is het energieverbruik van LED-verlichting inmiddels al spectaculair laag te noemen.

Vergeleken met bijvoorbeeld gloeilampen en halogeen, verbruiken LED-lampjes zo'n 5 tot wel 10 keer minder energie. Weer een ander belangrijk verbeterpunt is de indrukwekkende levensduur van LED-lampen. Deze gaan gemiddeld zo'n 35.000 lichturen mee, aanzienlijk langer dan traditionele vormen van verlichting.

De Wet van Haitz
Onderzoeker Roland Haitz ontdekte dat bij verlichting de kosten in relatie tot de lichtsterkte in tien jaar tijd met maar liefst ene factor 10 dalen. Tegelijk, zo constateerde Haitz, neemt per decennium de lichtsterkte met een factor twee toe.

Bijvoorbeeld: de lichtkracht van LED was in 2010 zo'n 100 lumen per Watt, maar zal in 2020 zo'n 200 lumen per Watt bedragen. Terwijl LED-lampen dus voordeliger worden en hiervoor minder geld neergelegd hoeft te worden, profiteren gebruikers daarnaast van veel sterkere verlichting.

Nuttige toepassingen van LED in het bedrijfsleven
Interessant is dat in de afgelopen jaren steeds meer toepassingen van LED-verlichting zijn ontdekt, die interessante resultaten opleveren. Zo gebruikt de tuinbouw inmiddels LED-lampen om bijvoorbeeld aardappels beter te laten groeien en langer te kunnen opslaan.

Aardappels verkleuren en rotten minder snel door deze te beschijnen met specifieke kleuren en sterktes LED. Een andere boeiende ontwikkeling zijn zogenoemde ultraviolette LED-lampen.

Geneeskundigen in de biochemische industrie en landbouw gebruiken dit type verlichting om infecties de kop in te drukken. Voorts wordt Led tegenwoordig ook gebruikt om effectiever water en lucht te kunnen zuiveren en voor hardingsprocessen in diverse industriële sectoren. << (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oostende wil referentiestad voor internationale drone innovatie worden

Haven Oostende, Economisch Huis Oostende, Rebo, Internationale Luchthaven Oostende-Brugge, Hogeschool Vives en VLOC hebben een kenniscentrum voor professionele drones gelanceerd.

Opleiding Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

Het kwaliteitsmanagement van een organisatie is maar zo goed als het opgezette systeem om de werking ervan continu te verbeteren. Een sleutelrol hierbinnen is weggelegd voor de hoofdauditor.

Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

Omdat het tekort aan STEM-talent een cruciale uitdaging voor bedrijven vormt, krijgen 5 universiteiten 2 miljoen extra voor een betere doorstroming van jonge onderzoekers naar de arbeidsmarkt.

Nieuwe methoden voor verbeteren behandeling aneurysma

Onderzoek UTwente maakt het mogelijk om betere endoprothesen te ontwikkelen door inzicht te krijgen in wat er met zo'n vaatprothese gebeurt als deze geïmplanteerd is in een patiënt.

Miljoenen euro’s voor internationaal onderzoek naar ‘digitale tweelingen’

Diverse universiteiten en industriële partners uit Nederland, Singapore, Frankrijk en Duitsland onderzoeken hoe ontwerp, productie en onderhoud van dit soort systemen is te verbeteren.

Imec.istart wereldtop in UBI University Business Accelerator ranking

UBI Global onthulde onlangs op de World Incubation Summit in Qatar hun tweejaarlijkse ranking van universiteitsincubatoren en -acceleratoren, waarbij Imec.istart in de top 5 staat.

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Partners