Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

Economie 25/06/2019 10:12:03

LED-verlichting, althans de technologie hierachter, is ouder dan veel mensen denken. De afkorting LED staat voor light emitting diodes en bestaat in technische zin al sinds de jaren 1950.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pas sinds enkele decennia heeft de ontwikkeling van LED lampen, met de geavanceerde E27 LED lampen als een van de nieuwste fenomenen, een grote vlucht genomen.

Dat is vooral te danken aan de sterk verbeterde techniek en de grote vraag naar energiezuinige lampen met LED van particulieren, maar ook van het bedrijfsleven. De aandacht vor het milieu en de toegenomen welvaart doen wonderen voor de verkoop van E27 LED lampen en andere geavanceerde types LED-verlichting. 

Welke ontwikkeling heeft LED doorgemaakt?
In de kern heeft LED-verlichting op meerdere vlakken een kwaliteitsslag gemaakt. Zo is de lichtsterkte in de afgelopen jaren - gemeten in lumen - flink verbetert. De efficiënte E27 LED lampen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze lampen produceren aanzienlijk meer lichtkracht dan vroegere LED-lampen. Daarbij is het energieverbruik van LED-verlichting inmiddels al spectaculair laag te noemen.

Vergeleken met bijvoorbeeld gloeilampen en halogeen, verbruiken LED-lampjes zo'n 5 tot wel 10 keer minder energie. Weer een ander belangrijk verbeterpunt is de indrukwekkende levensduur van LED-lampen. Deze gaan gemiddeld zo'n 35.000 lichturen mee, aanzienlijk langer dan traditionele vormen van verlichting.

De Wet van Haitz
Onderzoeker Roland Haitz ontdekte dat bij verlichting de kosten in relatie tot de lichtsterkte in tien jaar tijd met maar liefst ene factor 10 dalen. Tegelijk, zo constateerde Haitz, neemt per decennium de lichtsterkte met een factor twee toe.

Bijvoorbeeld: de lichtkracht van LED was in 2010 zo'n 100 lumen per Watt, maar zal in 2020 zo'n 200 lumen per Watt bedragen. Terwijl LED-lampen dus voordeliger worden en hiervoor minder geld neergelegd hoeft te worden, profiteren gebruikers daarnaast van veel sterkere verlichting.

Nuttige toepassingen van LED in het bedrijfsleven
Interessant is dat in de afgelopen jaren steeds meer toepassingen van LED-verlichting zijn ontdekt, die interessante resultaten opleveren. Zo gebruikt de tuinbouw inmiddels LED-lampen om bijvoorbeeld aardappels beter te laten groeien en langer te kunnen opslaan.

Aardappels verkleuren en rotten minder snel door deze te beschijnen met specifieke kleuren en sterktes LED. Een andere boeiende ontwikkeling zijn zogenoemde ultraviolette LED-lampen.

Geneeskundigen in de biochemische industrie en landbouw gebruiken dit type verlichting om infecties de kop in te drukken. Voorts wordt Led tegenwoordig ook gebruikt om effectiever water en lucht te kunnen zuiveren en voor hardingsprocessen in diverse industriële sectoren. << (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

ACE visco-elastische stootdempers voor noodstops - techniek

ACE Stoßdämpfer introduceert visco-elastische stootdempers en breidt zijn assortiment veiligheids­producten uit. Deze biedt de zware industrie duurzame oplossingen voor nood­stop­toepas­singen.

Meer elektriciteit van zonneparken op net mogelijk met slimme regelaar

Liander, TU Eindhoven en DNV GL onderzochten de mogelijkheden van een slimme regelaar op een groot zonnepark in Noordwolde (Nederland). Ze kunnen zo meer elektra aan het energienet leveren.

Cybersecuritybedrijf Sweepatic haalt 1 miljoen euro op

Sweepatic is een cybersecurity reconnaissance platform dat internet facing assets monitort om bedrijven te beschermen tegen cyberaanvallen. Het bedrijf haalde onlangs 1 miljoen euro op.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners