Trends: Hoe zal LED verlichting zich ontwikkelen?

Economie 25/06/2019 10:12:03

LED-verlichting, althans de technologie hierachter, is ouder dan veel mensen denken. De afkorting LED staat voor light emitting diodes en bestaat in technische zin al sinds de jaren 1950.

Lees hieronder verder   
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Plat dak specialist editie 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 24/09/2019 tot 24/09/2020

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7 FHIR)

Bluepoint - Brussel

van 24/09/2019 tot 25/09/2019

Basiscursus Grondmechanica 2019

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 25/09/2019 tot 4/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 26 september 2019

Basic Course European Patent Rights and Patent Practice - 2nd year

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 26/09/2019 tot 18/06/2020

Keuze van de redactie

(19/9) Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

(18/9) ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

(17/9) ArcelorMittal Gent installeerde grootste Belgische zonnedak

(17/9) umati showcase op EMO: nieuwe machinetaalstandaard

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Pas sinds enkele decennia heeft de ontwikkeling van LED lampen, met de geavanceerde E27 LED lampen als een van de nieuwste fenomenen, een grote vlucht genomen.

Dat is vooral te danken aan de sterk verbeterde techniek en de grote vraag naar energiezuinige lampen met LED van particulieren, maar ook van het bedrijfsleven. De aandacht vor het milieu en de toegenomen welvaart doen wonderen voor de verkoop van E27 LED lampen en andere geavanceerde types LED-verlichting. 

Welke ontwikkeling heeft LED doorgemaakt?
In de kern heeft LED-verlichting op meerdere vlakken een kwaliteitsslag gemaakt. Zo is de lichtsterkte in de afgelopen jaren - gemeten in lumen - flink verbetert. De efficiënte E27 LED lampen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Deze lampen produceren aanzienlijk meer lichtkracht dan vroegere LED-lampen. Daarbij is het energieverbruik van LED-verlichting inmiddels al spectaculair laag te noemen.

Vergeleken met bijvoorbeeld gloeilampen en halogeen, verbruiken LED-lampjes zo'n 5 tot wel 10 keer minder energie. Weer een ander belangrijk verbeterpunt is de indrukwekkende levensduur van LED-lampen. Deze gaan gemiddeld zo'n 35.000 lichturen mee, aanzienlijk langer dan traditionele vormen van verlichting.

De Wet van Haitz
Onderzoeker Roland Haitz ontdekte dat bij verlichting de kosten in relatie tot de lichtsterkte in tien jaar tijd met maar liefst ene factor 10 dalen. Tegelijk, zo constateerde Haitz, neemt per decennium de lichtsterkte met een factor twee toe.

Bijvoorbeeld: de lichtkracht van LED was in 2010 zo'n 100 lumen per Watt, maar zal in 2020 zo'n 200 lumen per Watt bedragen. Terwijl LED-lampen dus voordeliger worden en hiervoor minder geld neergelegd hoeft te worden, profiteren gebruikers daarnaast van veel sterkere verlichting.

Nuttige toepassingen van LED in het bedrijfsleven
Interessant is dat in de afgelopen jaren steeds meer toepassingen van LED-verlichting zijn ontdekt, die interessante resultaten opleveren. Zo gebruikt de tuinbouw inmiddels LED-lampen om bijvoorbeeld aardappels beter te laten groeien en langer te kunnen opslaan.

Aardappels verkleuren en rotten minder snel door deze te beschijnen met specifieke kleuren en sterktes LED. Een andere boeiende ontwikkeling zijn zogenoemde ultraviolette LED-lampen.

Geneeskundigen in de biochemische industrie en landbouw gebruiken dit type verlichting om infecties de kop in te drukken. Voorts wordt Led tegenwoordig ook gebruikt om effectiever water en lucht te kunnen zuiveren en voor hardingsprocessen in diverse industriële sectoren. << (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Luminex en Sioen winnen Leeuw van de Export 2019

Technologiebedrijf Luminex Network Intelligence (Genk) en producent van technisch textiel Sioen Industries (Ardooie) zijn de winnaars van de 18de editie van de Leeuw van de Export.

Havens Antwerpen en Rotterdam voortrekkers van energietransitie

De havenbedrijven pleiten ervoor dat de EU een steunende rol speelt bij het creëren van grote havenclusters, met infrastructuur voor waterstof, afvang en opslag van CO2, en windenergie.

Spoorvrachtoperator Lineas verdubbelt Antwerpse spoorcapaciteit

Om de impact van de Oosterweelwerken op de mobiliteit te verlichten, gaat Lineas de capaciteit op de treinen in en uit Antwerpen verdubbelen, een stijging van 2.600 naar 5.300 containers.

Sensor+Test lanceert nieuwe conferenties en nieuwe zalen in 2020

Na een succesvolle editie dit jaar zal Sensor+Test, toonaangevende beurs voor sensor-, meet- en testtechnologie, volgend jaar doorgaan in nieuwe hallen en tevens een topprogramma aanbieden.

Interuniversitaire consortia op zoek naar projecten

Vijf Vlaamse universiteiten gaan consortia opzetten met onderzoekers uit meerdere instellingen, iBOF geheten, met een budget van minstens 30 miljoen euro voor de eerste oproep.

ULiège neemt eerste 7 Tesla MRI-scanner in gebruik

De 7 Tesla MRI-scanner of MAGNETOM Terra met ultrahoge veldsterkte werd geïnstalleerd in het GIGA Cyclotron Research Center van ULiège, gespecialiseerd in in-vivo beeldvorming.

Nieuwe fabriek Europal Packaging klaar voor Industrie 4.0

Verpakkingsbedrijf Europal Packaging bouwt een tweede site in Doornik, op de industriezone van Blandain. Tegen de zomer van 2020 moet deze nieuwe state-of-the art fabriek operationeel zijn.

Ontwikkeling nieuwe generatie astronomie-instrumenten

Om verdere stappen te maken in astronomieonderzoek is innovatie op vlak van meetapparatuur nodig, bijvoorbeeld door radioantennes te ontwikkelen die in de ruimte werken.

Whitepaper ‘Uw digitale transformatie met EPLAN’

Cloud computing, IoT en dataintegratie hebben een grote impact op industriële productiesystemen. Hoe speelt EPLAN in op deze evolutie? In de whitepaper ‘Uw digitale transformatie’ wordt getoond hoe u dankzij een efficiënte uitwisseling van slimme data tussen de verschillende bedrijfsprocessen uw efficiëntie kunt verhogen. >>

Partners