ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

ENGIE zal begin juli een vergunningsaanvraag indienen om de opslagcapaciteit en het vermogen van de bestaande installaties van de spaarbekkencentrale van Coo te verhogen met 7,5%.

Trefwoorden: #Coo, #energiecentrale, #ENGIE, #hernieuwbare energie, #spaarbekkencentrale

Lees verder

Techniek

( Foto: ENGIE )

ENGINEERINGNET.BE - Dit project draagt bij tot meer flexibiliteit van het elektriciteitsnet om efficiënt de pieken en dalen van hernieuwbare energie te beheren.

De installaties van de spaarbekkencentrale van Coo-Trois-Ponts, met een geïnstalleerd vermogen van 1.080 MW en een dagelijkse energieopslagcapaciteit van 5.000 MWh, kunnen bijgesteld en aangepast worden om een verhoogde opslag- en productiecapaciteit aan te bieden.

De haalbaarheidsstudies die momenteel lopen zijn gebaseerd op een verhoging van 7,5%, wat overeenkomt met enerzijds een toename van 80 MW van geïnstalleerde capaciteit en anderzijds een toename van opslagcapaciteit van 425 MWh.

De werkzaamheden zullen in twee fases verlopen:

  1. De toename van de opslagcapaciteit door de verhoging van de dammen van het tweede bovenbekken. Met deze uitbreiding kan er 600.000 m³ water extra opgeslagen worden. Een omgevingsvergunning klasse 2 moet toegekend worden voor dit type van installaties.
  2. De toename van het vermogen door het vervangen van meerdere uitrustingen, zoals de transformator, de turbinebladen en de wielgroepen 1, 2 en 3. Voor deze aanpassingen is geen vergunning nodig.

De werkzaamheden vergen een investering van ongeveer 50 miljoen euro en zouden in 2024 afgerond moeten zijn.