Ontwikkeling slimme producten verloopt langzaam

Uit cijfers van kenniscentrum Sirris blijkt dat maar liefst 63% van de bedrijven worstelt om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten en technologisch te innoveren.

Trefwoorden: #Sirris, #slimme productie, #technologische innovatie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Sirris )

ENGINEERINGNET.BE - Sirris gaat dit jaar nog twintig nieuwe experts in dienst nemen om de toenemende vraag naar technologische bijstand te kunnen beantwoorden.

Vorig jaar begeleidde het kenniscentrum 1.325 projecten in 1.240 verschillende Belgische bedrijven en investeerde het meer dan 2 miljoen euro in eigen infrastructuur om bedrijven blijvend te helpen op weg naar innovatie. Veel bedrijven voelen de noodzaak om hun product slimmer te maken en zich zo voor te bereiden op de toekomst.

De experten bekijken samen met deze bedrijven welke technologie relevant is om hun product “slim” te maken. De talloze technologische mogelijkheden, het gebrek aan kennis over nieuwe slimme technologieën en het sterkere competitieve landschap houden volgens Sirris veel bedrijven tegen om de eerste stap naar slimme producten te zetten.

Belgische productiebedrijven doen het niet slecht op wereldvlak wat betreft innovatie. In 2017 bijvoorbeeld bedroeg de mediaan van de arbeidsproductiviteit voor de Belgische productiebedrijven uit de technologische industrie met meer dan 10 werknemers 76.000 euro per werknemer.

Daarnaast is België het vierde meest productieve land ter wereld, en moeten we enkel Noorwegen (en zijn olie), Luxemburg (en zijn banken) en Ierland (als belastingparadijs) voor ons laten.

Bovendien hebben de bedrijven die door Sirris de laatste 5 jaar zijn ondersteund in het domein van advanced manufacturing, een toegevoegde waarde die maar liefst 2 keer hoger is dan het landelijk gemiddelde.