Uitbreiding nanotechnologie in gezondheidszorg

VITO gaat in het kader van het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech samenwerken met de Nederlandse diagnostische firma Helia Biomonitoring voor de monitoring van biomarkers.

Trefwoorden: #apparaten, #biomarkers, #biomaterialen, #EU, #Helia Biomonitoring, #ICT, #in-vitro, #labo, #medical technologies, #medisch, #microtechnologie, #nanotechnologie, #platform, #Safe-N-Medtech, #tests, #VITO

Lees verder

research

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Vanuit de maatschappij en de klinische praktijk stijgt de vraag naar nieuwe biomaterialen, ICT, micro- en nanotechnologieën voor innovatieve medische apparaten en in-vitro diagnostiek, ofwel Medical Technologies (MT's).

Nano-gedreven MT's zijn toepasbaar in bijna elk medisch domein, zoals regeneratieve geneeskunde, geavanceerde therapieën, neurologie, cardiologie, orthopedie en tandheelkunde.

Het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech is onderdeel van het Open Innovation Test Bed-initiatief van de Europese Commissie, een nieuwe en uitdagende aanpak om het gebruik van nanotechnologie in Europa en daarbuiten op te schalen.

VITO is in dit project de leidende technische partner voor Helia Biomonitoring, een spin-off bedrijf van de TU Eindhoven.

VITO zet haar expertise op vlak van nano- en biotechnologie in bij de ontwikkeling van tests op Helia’s biosensingplatform voor de continue monitoring van biomarkers, gebaseerd op deeltjes-mobiliteit.

Safe-N-Medtech omvat een innovatief open-toegangsplatform dat aan bedrijven en referentie-laboratoria capaciteiten, know-how, netwerken en diensten aanbiedt.

Deze zijn te benutten voor de ontwikkeling, testen, beoordeling, opschaling en marktbenutting van op nanotechnologie-gebaseerde medische en diagnostische instrumenten.

Dit platform biedt diepgaande kennis van de eigenschappen van nanomaterialen, hun geavanceerd gebruik in MT's en de veiligheid van MT's. Bijvoorbeeld waar het gaat om elektrische compatibiliteit en elektromagnetische eigenschappen.

Het project start met vier testcases. Tijdens de eerste jaren ontwikkelen en testen de partners hun diensten. Na vier jaar is er een zelfvoorzienend en concurrerend dienstenplatform voor bedrijven om te testen en te garanderen dat hun nano-gebaseerde medische technologieën veilig te gebruiken zijn.

Safe-N-Medtech telt 28 partners, waaronder deskundigen op het gebied van Health Technology Assessment, onderzoeksinstituten, bedrijven, verenigingen, ziekenhuizen en zorgcentra. Budget: 18 miljoen euro.