Europese steun voor digitalisering agrovoedingsindustrie

Het S3FOOD-project stimuleert agrovoedingsbedrijven om slimme sensoren in het productieproces te gebruiken. Bedrijven kunnen tot 60.000 euro steun krijgen voor digitalisering van processen.

Trefwoorden: #agrovoeding, #digitalisering, #Flanders’ FOOD, #living labs, #S3FOOD, #sensoren

Lees verder

Techniek

( Foto: VLAIO )

ENGINEERINGNET.BE - Het integreren van sensoren stelt bedrijven in staat om hun productie te digitaliseren, de kwaliteitscontrole en efficiëntie te verbeteren en voedselveiligheid beter te faciliteren. Ook kunnen slimme sensoren de traceerbaarheid door de hele waardeketen garanderen.

Sensoren generen enorme hoeveelheden waardevolle data. De partners in het S3FOOD-project bieden daarom ook diverse trainingen en opleidingen aan rond het verzamelen, analyseren en beheren van deze data.

Het project omvat 5 fasen:

  1. Bezoeken aan 'living labs' in verschillende Europese landen. Dit om te zien hoe slimme sensoren zijn toe te passen en 'best practices' te bestuderen.
  2. Tijdens en na deze studiereizen worden sessies georganiseerd om ideeën te verzamelen en te bezien welke uitdagingen er liggen bij KMO's om slimme sensoren in de praktijk toe te passen. Voor verdere ontwikkeling van ideeën of het overwinnen van obstakels is de steun van experten beschikbaar.
  3. Organisatie van twee matchmaking events, waar deelnemende bedrijven de mogelijkheid hebben hun problemen of oplossingen te presenteren om deze aan elkaar te koppelen.
  4. Ontwikkeling van ideeën: alle deelnemers krijgen coaching en training op het vlak van technologie en bedrijfsmanagement. Een webtool geeft een overzicht van alle diensten, faciliteiten en steun die in het kader van dit project beschikbaar is.
  5. Aanvraag subsidie voor ideeën die tijdens dit project zijn ontwikkeld. De meest innovatieve ideeën krijgen 60.000 euro subsidie.

S3FOOD staat onder leiding van Flanders’ FOOD en zijn het Vlaamse DSP Valley en het Waalse Wagralim betrokken. Aan het project nemen 13 partners deel, die uit 8 verschillende landen afkomstig zijn, zoals België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Nederland.

Minstens driekwart van het budget gaat rechtstreeks naar kmo’s. Kmo’s in de agrovoedingssector en technologieaanbieders kunnen via twee open oproepen samen projecten indienen. De eerste call wordt eind 2019/begin 2020 gelanceerd.