KU Leuven spin-off haalt 1 miljoen euro op voor opsporen longziektes

ArtiQ helpt artsen om luchtwegaandoeningen op te sporen, te behandelen en op te volgen en haalde onlangs 1 miljoen euro binnen om hun softwareplatform ArtiQ|PFT te lanceren.

Trefwoorden: #artificiële intelligentie, #ArtiQ, #KU Leuven, #longziekte

Lees verder

Techniek

( Foto: ArtiQ )

ENGINEERINGNET.BE - De software is ontwikkeld voor en deels door artsen van het UZ Leuven en maakt gebruik van artificiële intelligentie om longfunctietesten te lezen.

ArtiQ|PFT is klinisch gevalideerd en ondersteunt de Leuvense artsen al meer dan een jaar bij de diagnose en behandeling van longaandoeningen.

Nu de software op de markt komt, zullen meer ziekenhuizen, artsen en patiënten baat hebben bij deze technologie. Het platform herkent momenteel negen vaak voorkomende longaandoeningen, zoals chronische obstructieve longziekte (COPD), astma en interstitiële longziekten.

Wim Janssens, longarts en medeoprichter van ArtiQ: “Bij longfunctietesten krijg je lange cijferreeksen als resultaat. De patronen in deze cijfers moeten geïnterpreteerd worden om tot een diagnose te komen. Dankzij onze algoritmes op basis van machine learning kunnen computers twee keer zo accuraat zijn als longartsen.”

Het platform kan via de cloud gekoppeld worden aan elektronische patiëntendossiers. De software kan ook rechtstreeks verbonden worden met toestellen voor longfunctietesten. Na de test wordt dan automatisch een rapport toegevoegd aan de patiëntdossiers.

Tegen het einde van het jaar wilt ArtiQ de technologie implementeren in andere Belgische ziekenhuizen. Ook op internationaal niveau zijn er veel doorgroeimogelijkheden.

Naast de software voor longartsen werkt het bedrijf ook aan oplossingen om de kwaliteitscontrole en diagnoses bij spirometrie (techniek om de longfunctie en -capaciteit te meten) te verbeteren.


ACHTERGROND
ArtiQ is een spin-off bedrijf van de KU Leuvenen werd begin 2019 opgericht door vier toegewijde oprichters met een uitgebreide expertise in longziekten, medische apparatuur en artificiële intelligentie. Het is deel van accelerator Start it @KBC

De investeerders van deze financieringsronde zijn het KBC Focus Fund, het Gemma Frisius Fonds van de KU Leuven, UZ Leuven en privé-investeerder Bart Swaelens.