Europees onderzoeksproject gaat strijd aan met ziektes in vezelvlas

Elf Franse en Belgische universiteiten, onderzoeksinstellingen, sectororganisaties en bedrijven gaan gedurende 4 jaar op zoek naar oplossingen om ziektes in de vlasteelt te bestrijden.

Trefwoorden: #ILVO, #Inagro, #onderzoeksproject, #PATHOFLAX, #teelt, #vezelvals

Lees verder

research

( Foto: ILVO )

ENGINEERINGNET.BE - 80% van de wereldproductie van vezelvlas wordt in Frankrijk en België geteeld. In het project Pathoflax wordt kennis samengebracht.

Elf partners uit Frankrijk en België zullen milieuvriendelijke strategieën ontwikkelen om pathogenen in vlas te bestrijden. Dit project ontvangt 1,4 miljoen steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) voor de Noord-Europese vezelvlassector. De Provincie West-Vlaanderen en de Région wallonne dragen ook hun steentje bij.

Het project startte in januari 2019 en loopt vier jaar. De focus ligt op de grondgebonden schimmel Verticillium dahliae, die verticiliumverwelking in vlas veroorzaakt. Die ziekte komt de laatste tien jaar meer voor. Ze veroorzaakt aanzienlijke opbrengstverliezen waarvoor tot op heden geen effectieve oplossingen gevonden zijn.

De projectpartners zullen in de eerste plaats onderzoeken in welke omstandigheden de ziekteverwekker zich ontwikkelt. Ze zullen de verspreiding en diversiteit van de schimmel bepalen in Vlaanderen, Wallonië en Hauts-de-France. Daarnaast willen ze vlastelers in staat stellen om de schimmel beter op te sporen. Een netwerk van laboratoria moet de landbouwers kunnen helpen bij de detectie van Verticillium.

Bovendien moeten vlastelers de ziekte beter kunnen beheersen. Daarom willen de projectpartners milieuvriendelijke bestrijdingsstrategieën uittesten en de effectiviteit van antagonistische stammen en van elictoren (natuurlijke componenten die het afweersysteem van de planten bevorderen) evalueren. Ze zullen ook zoeken naar tolerante rassen en aangepaste teelttechnieken.

De grensoverschrijdende kennis en ervaring van de Europese actoren in de vlassector moeten leiden tot doeltreffende oplossingen, rekening houdend met de verwachtingen van de vlastelers.

De multidisciplinaire aanpak verbindt landbouwexperten (ARVALIS en Inagro), specialisten in bodem- en gewasanalyses (ILVO), plantenveredeling (LINEA, Terre de Lin), biotechnologie (FytoFend), fytopathologie (CRA-W, UGent), plantenbiologie (Université de Namur, Université de Picardie Jules Verne) en de sectororganisatie ABV.

De vlastelers uit Vlaanderen, Wallonië en Hauts-de-France worden al bij de start bij het onderzoek betrokken en nemen deel aan de grensoverschrijdende samenwerking. Ze zullen als eerste op de hoogte gebracht worden van de bevindingen.