Langverwachte EU Verordening voor drones is er

Op 11 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie de lang verwachte gemeenschappelijke Europese regels inzake drones.

Trefwoorden: #drone, #EASA, #EU, #regelgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - De Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/945 van de Commissie en Uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 van de Commissie moeten ervoor zorgen dat droneactiviteiten in heel Europa veilig verlopen en de privacy van burgers beschermen. Tegelijkertijd moeten ze het vrije verkeer van drones mogelijk maken en een gelijk speelveld binnen de Europese Unie vrijwaren.

"Europa zal de eerste regio ter wereld zijn met een uitgebreide reeks regels die zorgen voor een veilige en duurzame exploitatie van drones voor commerciële én recreatieve activiteiten”, aldus aldus Patrick Ky, uitvoerend directeur van EASA. De nieuwe regels moeten een stabiel kader creëren dat investeringen maar ook innovatie en groei in de sector bevordert.

Het gaat zowel om technische als operationele vereisten voor drones. Aan de ene kant bepalen ze de voorwaarden waarbinnen een drone veilig de lucht in kan. Drones moeten bijvoorbeeld individueel herkenbaar en traceerbaar zijn. De regels handelen ook over de verschillende operatietypes.

Sommigen vergen geen voorafgaande toestemming. Anderen vergen gecertificeerde luchtvaartuigen en exploitanten met minimum opleidingsvereisten. De nieuwe regels vervangen de bestaande nationale regels in de EU-lidstaten.

De EU-verordening zal de komende 20 dagen in werking treden maar is pas volgend jaar van toepassing. Vanaf juni 2020 moeten exploitanten van drones zich registreren in de lidstaat waar zij hun woonplaats of hoofdvestiging hebben.