Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Trefwoorden: #Agoria, #AI, #AI4Belgium, #Artificiële intelligentie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Tijdens een onlangs gehouden eerste meeting van de werkgroep zijn meerdere onderwerpen door een vijftigtal leden besproken.

Hierbij een selectie van belangrijke punten:

  • De werkgroep werkt momenteel aan het opzetten van een online cursus voor bedrijfsleiders om de opportuniteiten van AI voor hun bedrijf tastbaar te maken. De cursus zal na een generieke introductie vooral getuigenissen van Belgische bedrijven aanhalen.
  • Lidbedrijven die een strategische oefening hebben uitgevoerd, zullen nadien ondersteund worden in hun experimentele fase waarin de beoogde doelstellingen door een Proof of Concept (POC) gevalideerd worden. Een 'design thinking'-workshop zal in de meeste gevallen de POC voorafgaan.
    Zowel 'design thinking'-workshops als het implementeren van een POC kan door een reeks bedrijven of instellingen begeleid worden. De regionale impulsprogramma's, waarbij Agoria de verschillende stakeholders connecteert, zijn een instrument om die experimentele fase te ondersteunen.
  • Nationaal initiatief AI4Belgium: dit platform heeft als doelstelling in 2019 een zo volledig mogelijke cartografie uit te voeren van het Belgische AI-landschap. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de verschillende regio's.
    Ook worden nauwe banden gelegd met verschillende Europese initiatieven rond artificiële intelligentie, zoals European Digital Innovation Hubs en Digital Europe Programme.
  • Agoria heeft begin januari een focusgroep opgestart om ethische vragen, regelgeving en standaardisatie uitdagingen te bespreken. De leden hebben feedback op de Europese "Ethical guidelines" kunnen geven en zullen in de komende maanden deze richtlijnen uittesten.
  • Een derde focusgroep start in het najaar. Een nauwe link met het Be The Change-programma met het opzetten van een AI-competentieprognose en het ondersteunen van specifieke AI-opleidingen in samenwerking met partners zijn in voorbereiding.

    (bron en foto: Agoria)