Interreg Vlaanderen-Nederland keurt vier nieuwe projecten goed

Deze projecten zijn gericht op smart farming, hernieuwbare eindproducten voor de textiel- en synthetisch rubberindustrie, en de grootschalige ontwikkeling van zeewierteelt op zee.

Trefwoorden: #Bio NIPU, #CIMAT, #Interreg, #smart farming, #Smart Growers, #Wier en Wind

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, ruim 8 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt de helft uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


Meer over de nieuwe projecten:
SMART GROWERS:
Het project onderzoekt drie slimme technieken en brengt deze in de praktijk: een automatisch onkruidbestrijdingssysteem, een intelligent irrigatie- en bemestingssysteem, en een op afstand bedienbaar sensorsysteem voor ontdekken van afwijkingen in gewassen.

Deze technieken worden toegepast op voor de grensregio belangrijke teelten: asperges, blauwe bessen en laanbomen. Op minstens 8 locaties vinden testen plaats. Coördinatie: Proefcentrum Fruitteelt.

CIMAT: Ontwikkeling van systeemconcepten voor kleine, lichte semi-autonome elektrische trekkers. Deze zijn multi-inzetbaar voor diverse landbouwtaken, als oplossing voor kleinschalige landbouwteelt.

Hierbij worden innovatieve elementen uit de mechatronica toegepast, zoals elektrische aandrijving, robotsystemen, AI en sensoren. Een zwerm van kleine semi-autonome trekkers kan door samenwerking grotere taken aan.

Het gaat daarbij om mechanische onkruidbestrijding, inzaaien, niet-kerende grondbewerking, bemesting en het oogsten van teelten. Coördinatie: KU Leuven.

Bio NIPU: Ontwikkeling van 100% bio-gebaseerd en niet-toxisch polyurethaan voor eindproducten in de textiel- en synthetische rubberindustrie.

Dit nieuwe polyurethaan is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen, zoals reststromen uit suikerraffinage en van de productie van biodiesel en natuurlijke oliën en vetten.

Partners: Centexbel, Universiteit Maastricht, Thomas More Kempen, Urethaan Chemie (LUC) en Stahl International.

Wier en Wind: Ontwikkeling van een grootschalig en geautomatiseerd zeewierteeltsysteem dat betrouwbaar is op zee. Inzetbaar bij windmolenparken op de Noordzee, voor meervoudig ruimtegebruik.

Partners: Seaweed Harvest Nordsea, AtSeaNova, Murre Technologies, GEOxyz, Stichting Noordzeeboerderij, Ugent en HZ University of Applied Science.