Werkgevers plannen minder aanwervingen in derde kwartaal

Volgens de nieuwe ManpowerGroup Barometer zal de arbeidsmarkt deze zomer naar verwachting minder goed evolueren. Er wordt een daling met 3 punten verwacht tegenover vorig kwartaal.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #prognose, #tewerkstelling

Lees verder

HR

( Foto: ManpowerGroup )

ENGINEERINGNET.BE - Van de 752 Belgische werkgevers die eind april door ManpowerGroup werden bevraagd, overweegt 4% hun personeelsbestand tegen eind september 2019 uit te breiden, 1% om het aantal werknemers te verminderen en verwacht 95% geen veranderingen.

Na een correctie van de seizoenvariaties bereikt de Nettotewerkstellingsprognose de voorzichtige waarde van +3. Dat is een daling van 3 punten ten opzichte van het vorige kwartaal en een daling van 1 punt in vergelijking met het 3e kwartaal van 2018.

De tewerkstellingsvooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn positief in de drie gewesten van het land. Verwacht wordt dat de werkgelegenheid licht zal toenemen in Wallonië (+6) en Vlaanderen (+5), terwijl ze in Brussel (+1) stabiel zal blijven.

In acht van de 10 bevraagde sectoren zijn de werkgevers van plan nieuwe jobs te creëren in de loop van het 3e kwartaal van 2019. Werkgevers in de Extractieve industrieën (+8), de sectoren Elektriciteit, gas en water (+6) en Openbare Diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+6) melden de hoogste wervingsintenties.

De tewerkstellingsprognoses zijn ook vrij gunstig in de Landbouw en visserijsector en in de Bouwsector (beide +5). Werkgevers zijn voorzichtiger in de sectoren Financiën, verzekering, vastgoed en diensten en in de sector Transport en logistiek (beide +3).

Anderzijds wordt verwacht dat de tewerkstelling niet zal evolueren en stabiel zal blijven in de sectoren Groot- en detailhandel (+1) en in de Horeca en de Maakindustrie (beide 0).

Uit de analyse van de gegevens in vergelijking met vorig kwartaal en vorig jaar blijkt een neerwaartse trend. De Nettotewerkstellingsprognose daalt immers in 8 sectoren ten opzichte van het vorige kwartaal en van het 3e kwartaal van 2018.

Volgens de enquête zal de jobcreatie naar verwachting vooral betrekking hebben op de grote ondernemingen (≥ 250 werknemers) en middelgrote ondernemingen (50-249 werknemers).