Nieuwe vondst legt basis voor sneller computergeheugen

Onderzoek & Wetenschap 4/06/2019 15:59:09

De TU Eindhoven onderzoekt met een viertal universitaire partners een nog onbekende interactie tussen magnetische laagjes, om veel snellere en grotere data-opslag mogelijk te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Rittal ondersteunde Europa-Park bij opbouw van nieuw datacenter - techniek

BP breidt samenwerking met Schneider Electric uit

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Rittal bouwt slimme fabriek - artikel

Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is mogelijk om overal en altijd videos te streamen, audioboeken te downloaden op mobiele appraten en er ook enorme hoeveelheden foto’s op te slaan.

De benodigde opslagcapaciteit groeit dan ook snel, en onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe data-opslagmogelijkheden.

Een optie is zogenaamde ‘racetrack memory’, een experimentele technologie waarbij data wordt opgeslagen in nanodraadjes, in laagjes met een tegengestelde magnetische lading, ‘domeinen’ genaamd.

Het onderzoeksteam van de TU Eindhoven, de Johannes Gutenberg-universiteit en het Peter Grunberg-instituut in Duitsland, en het Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology en de Sogang University in Zuid-Korea ontdekten een mogelijkheid om deze racetrack-apparaten te verbeteren.

Ze experimenteerden hiervoor met het gebruik van 3D spin-structuren, in plaats van individuele domeinen. Spin is een magnetische eigenschap van elektronen en andere fundamentale deeltjes, vergelijkbaar met een ingebouwde kompasnaald.

Door spin ontstaat een magnetisch moment, dat is uit te lezen en te gebruiken voor snellere en grotere data-opslag.

De onderzoekers wisten aan te tonen dat tussen twee magnetische lagen, met daartussen een neutrale, niet-magnetische laag, een tot dusver onbekende interactie optreedt.

Normaal zouden de spins in de ene laag parallel of antiparallel staan ten opzichte van de spins in de andere laag. Maar de spins draaien nu juist ten opzichte van elkaar, tot ze loodrecht op elkaar staan.

Reinoud Lavrijsen, universitair docent bij TU Eindhoven: 'Nieuwe 3D spinstructuren kunnen op de lange termijn leiden naar nieuwe magnetische opslageenheden.'

'De aangetoonde interactie is op dit moment niet sterk genoeg voor praktische toepassingen. Maar we gaan hiermee door, zodat ze in de toekomst zijn te gebruiken in 3D data-opslag en logica-chips.'

De ontdekte interactie is theoretisch verklaard door het Duitse Peter Grunberg-instituut. De Johannes Gutenberg-universiteit onderzocht verschillende combinaties van veellagige materialen. << (Lydia Heida (foto: TU Eindhoven)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners