Nieuwe vondst legt basis voor sneller computergeheugen

Onderzoek & Wetenschap 4/06/2019 15:59:09

De TU Eindhoven onderzoekt met een viertal universitaire partners een nog onbekende interactie tussen magnetische laagjes, om veel snellere en grotere data-opslag mogelijk te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

HMS Networks onderzocht of industrie klaar is voor 5G - techniek

Start-up en databotexpert Teroco helpt bij digitale transformatie

TomTom introduceert en test autonoom voertuig

Hygiënische hardware beschermt kwaliteit voeding en geneesmiddelen - techniek

Senhive presenteert modulair platform voor automatische dronedetectie

Onzichtbaar voor slimme camera’s (+video)

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

eHealth interoperabiliteits-standaarden (HL7/IHE/DICOM)

Bluepoint - Brussel

woensdag 18 september 2019

Kwaliteitsmanagement - ISO 9001:2015

NBN - Brussel

donderdag 19 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Studiedag Energie-efficiëntie

Vlaams Parlement - Brussel

vrijdag 20 september 2019

Webinar: 7 innovatieve veiligheids­oplossingen

Pilz Webinar

vrijdag 20 september 2019

Keuze van de redactie

(11/9) Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

(11/9) Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

(10/9) Werkgevers plannen personeelsuitbreiding in vierde kwartaal

(9/9) 2.640 zonnepanelen voor spaarbekkencentrale in Coo

(5/9) SAFIR-consortium test simultane dronevluchten in DronePort

(4/9) VINCI Energies heeft IZEN overgenomen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het is mogelijk om overal en altijd videos te streamen, audioboeken te downloaden op mobiele appraten en er ook enorme hoeveelheden foto’s op te slaan.

De benodigde opslagcapaciteit groeit dan ook snel, en onderzoekers werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe data-opslagmogelijkheden.

Een optie is zogenaamde ‘racetrack memory’, een experimentele technologie waarbij data wordt opgeslagen in nanodraadjes, in laagjes met een tegengestelde magnetische lading, ‘domeinen’ genaamd.

Het onderzoeksteam van de TU Eindhoven, de Johannes Gutenberg-universiteit en het Peter Grunberg-instituut in Duitsland, en het Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology en de Sogang University in Zuid-Korea ontdekten een mogelijkheid om deze racetrack-apparaten te verbeteren.

Ze experimenteerden hiervoor met het gebruik van 3D spin-structuren, in plaats van individuele domeinen. Spin is een magnetische eigenschap van elektronen en andere fundamentale deeltjes, vergelijkbaar met een ingebouwde kompasnaald.

Door spin ontstaat een magnetisch moment, dat is uit te lezen en te gebruiken voor snellere en grotere data-opslag.

De onderzoekers wisten aan te tonen dat tussen twee magnetische lagen, met daartussen een neutrale, niet-magnetische laag, een tot dusver onbekende interactie optreedt.

Normaal zouden de spins in de ene laag parallel of antiparallel staan ten opzichte van de spins in de andere laag. Maar de spins draaien nu juist ten opzichte van elkaar, tot ze loodrecht op elkaar staan.

Reinoud Lavrijsen, universitair docent bij TU Eindhoven: 'Nieuwe 3D spinstructuren kunnen op de lange termijn leiden naar nieuwe magnetische opslageenheden.'

'De aangetoonde interactie is op dit moment niet sterk genoeg voor praktische toepassingen. Maar we gaan hiermee door, zodat ze in de toekomst zijn te gebruiken in 3D data-opslag en logica-chips.'

De ontdekte interactie is theoretisch verklaard door het Duitse Peter Grunberg-instituut. De Johannes Gutenberg-universiteit onderzocht verschillende combinaties van veellagige materialen. << (Lydia Heida (foto: TU Eindhoven)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Aertssen pioniert met digitaal platform Smartyard

De Aertssen Group heeft een aparte spin-off opgezet voor het uitbaten van een digitaal platform, dat (ver)huur van zware bouwmachines moet vergemakkelijken.

Essent neemt Limburgse zonnepanelenexpert Aralt over

Door de overname van Aralt gaat energieleverancier Essent zich nu ook op de markt van de zonnepanelen gooien. Het bedrijf evolueert zo nog meer van energie- naar dienstenleverancier.

Wetenschappers ontdekken elektrische geleiding in bacteriën (+video)

Wetenschappers van de UAntwerpen, de TU Delft en de UHasselt hebben bacteriën ontdekt die leven op elektriciteit en stroom over lange afstanden door sterk geleidende kabels kunnen sturen.

Basisopleiding milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015 - uitnodiging

ISO 14001 is de internationale norm voor het opzetten en certificeren van milieumanagement-systemen. Ga ermee aan de slag en garandeer dat de milieu-impact gemeten en verbeterd wordt.

EU-project voor bouwmaterialen op basis van schimmels

Bakstenen op basis van schimmels maakt bouwmateriaal duurzamer en zelfreparerend. Het Fungar-project ontvangt 2,85 miljoen euro vanuit Horizon 2020 om dit materiaal verder te ontwikkelen.

Nieuwe generatie Magnet Schulz GSCX vergrendelmagneten - techniek

De serie GSCX van Magnet Schultz, bij ons vertegen­woordigd door Rotero, is een nieuwe generatie vergrendel­magneten met beschermings­klasse IP40 en zijn bestand tegen hoge dwarskrachten.

CE markering voor interpretatie van longtest met Artificiële Intelligentie

ArtiQ behaalde deze CE markering voor ArtiQ.PFT, software op basis van artificiële intelligentie (AI) voor de automatische interpretatie van longfunctietesten om longziektes op te sporen.

Nieuwe technologie voor filtratie van organische microverontreinigingen

Nederlandse partners starten een groot project voor de ontwikkeling van een nieuwe technologie om organische microverontreinigingen, zoals medicijnresten, uit afvalwater te filteren.

Partners