Roro-concept voor binnenvaart als oplossing fileprobleem

Het chauffeurstekort en de toenemende congestie op onze wegen zorgen ervoor dat transportopdrachten via de weg steeds meer tijd in beslag nemen. Roro via de binnenvaart kan soelaas bieden.

Trefwoorden: #binnenvaart, #logistiek, #RoRo, #VIL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VIL )

ENGINEERINGNET.BE - Met het VIL-project ‘Trailer On Barge’ wordt gezocht naar een innovatieve oplossing om in congestiegevoelige regio’s lege en/of geladen trailers over relatief korte afstand binnen Vlaanderen te shuttelen, door middel van een roro (roll-on/roll-off) concept.

Transport via de binnenvaart lijkt een antwoord te bieden. In tegenstelling tot bulk, bouwmaterialen en import- en exportcontainers, worden er vandaag voor gewoon stukgoed weinig of geen efficiënte binnenvaartoplossingen aangeboden.

Indien het transport van deze ladingen via de binnenvaart zou worden gerealiseerd, is overladen noodzakelijk. Dit laatste brengt extra handling, risico op schade en meerkosten inzake infrastructuur, materiaal en geschikt personeel met zich mee.

Hierdoor wordt de business case negatief. Daarnaast worden fileproblemen in de hand gewerkt door vele zinloze kilometers over de weg te rijden, zoals bij de herpositionering van lege trailers.

Met dit project wil VIL hierop inspelen en een eenvoudig en laagdrempelig roro-concept via de binnenvaart ontwikkelen, waarbij ook wordt gekeken naar onze buurlanden. In Nederland was er al in 2009 een succesvol proefproject met een roro transport via de binnenvaart tussen Rotterdam, Tiel en Hoorn.

Het project beoogt het vergroten van de synergie tussen wegtransport en binnenvaart. Dat het project daardoor ook inzet op duurzaamheid is de projectdeelnemers niet ontgaan.


Deelnemers aan dit project:
Alders International Transport, BCTN, De Vlaamse Waterweg, DFDS Seaways, Group GTS, Haven Genk, Kerkstoel 2000+, POM Limburg, Recupel, SBD Logistics, Transport Mervielde en Vollers Belgium.