Interreg Vlaanderen-Nederland luidt startsein voor 2 nieuwe projecten

Het project Lerende Euregio Scheldemond wil de mismatch tussen onderwijs en arbeidsmarkt binnen de techniek- en zorgsector wegwerken. OPAV is een Ontwikkelplatform voor aangepaste voeding.

Trefwoorden: #Brightlands Maastricht Health Campus, #grensregio, #Interreg, #jobs, #Lerende Euregio Scheldemond, #Nederland, #POM West-Vlaanderen, #Provincie Oost-Vlaanderen, #techniek, #Universiteit Maastricht, #Vives Hogeschool, #Vlaams, #voeding

Lees verder

Nieuws

( Foto: Interreg )

ENGINEERINGNET.BE - Aan beide zijden van de grens heerst krapte op de arbeidsmarkt voor technisch geschoold personeel. Tegelijkertijd blijft de instroom van studenten in het technisch onderwijs onvoldoende.

Het project Lerende Euregio Scheldemond zet in op het aantrekkelijker maken van knelpuntopleidingen door promotie en het tonen van de mogelijkheden die deze bieden op de arbeidsmarkt.

De opleidingen worden ook kwalitatief versterkt door de introductie van werkplekleren en hybride leervormen. Door de bedrijfspraktijk als een leeromgeving te gebruiken, sluiten de competenties van de afgestudeerden beter aan op de wensen van bedrijven.

Ook wordt grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit bevorderd door middel van netwerkvorming, informatieverstrekking, en competentie vertaaloefeningen.

Met deze acties zet een consortium van 15 partners zich in voor een sterkere benutting van het arbeidspotentieel en een beter functioneren van de arbeidsmarkt in de provincies Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland.

Projectverantwoordelijke: Provincie Oost-Vlaanderen. Totale budget: ruim 2,7 miljoen euro. Het project loopt tot mei 2022.

OPAV: Ontwikkelplatform voor aangepaste voeding: vanuit het gezondheids- en zorglandschap groeit de vraag naar voeding op maat van patiënten. Chronisch zorgbehoevenden zijn vatbaar voor ondervoeding en vormen een belangrijke doelgroep binnen het domein van gepersonaliseerde voeding.

De partners van OPAV leggen onderzoeksfaciliteiten aan bij Vives Hogeschool in Roeselare en Brightlands Maastricht Health Campus van Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om nieuwe faciliteiten met meetapparatuur voor het analyseren van voeding en digitale tools om de impact van aangepaste voeding op patiënten in kaart te brengen.

Projectverantwoordelijke: POM West-Vlaanderen. Totale budget: ruim 4,3 miljoen euro.
Projectperiode: 1 september 2019 – 31 augustus 2022.

Met deze nieuwe goedkeuring wordt, inclusief cofinanciering, in totaal 7 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd.