Cleantech. Het gaat er ruw aan toe - artikel

Plant & Factory 28/05/2019 10:08:28

Tijdens de 7de Global Energy Prize Summit bij KIT ontmoetten we Laurence Kemball-Cook, designer, engineer, ondernemer en oprichter van het Engelse Pavegen Systems.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slimme vezels sporen gassen op

Domo Chemicals neemt deel van Solvay’s Europese activiteiten over

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

Antwerpse haven krijgt één van de grootste propaantanks in Europa

Onderzoek naar vervanging giftig chroom-6 door algenskeletten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 5/09/2019 tot 14/11/2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

Brexit: bent u klaar voor de douaneverplichtingen?

Europahotel - Gent

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Keuze van de redactie

(22/8) Energietransitie: mogelijkheden hernieuwbare synthetische brandstoffen

(22/8) Nieuwe UGent start-up haalt 5,1 miljoen euro op

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit bedrijf ontwikkelt en produceert een vloertechnologie, die de kinetische energie van voetstappen converteert naar (groene) elektriciteit. “Dit jaar maken we net geen 10 miljoen.” Met een unieke manier om energie te oogsten.

Voor E.ON probeerde Kemball-Cook zon- en windenergie te oogsten in een stedelijke omgeving om er een ‘duurzame’ straatverlichting mee te voeden. Hij slaagde niet in zijn opzet. Uiteindelijk ging hij solo om met een oplossing, die hij bedacht had tijdens zijn studies industrieel ontwerp, energie te oogsten uit de voetstappen van mensen.

Hij ontwikkelde vijf jaar lang aan meerdere prototypes. Zijn eerste geld vond hij bij familie en vrienden. Naderhand ook bij venture capital en nu ook institutionele fondsen. “Vanaf volgende maand halen we via crowd funding 10 miljoen pond op om in China te gaan bouwen.” Het bedrijf telt 35 mensen.

“Vroeger werkten we met vierkante tegels van een gerecycleerd polymeer. Nu enkel nog met driehoeken. Dat is efficiënter.” Onder elke punt van de driehoek steekt een waterdicht vliegwiel dat aangejaagd wordt wanneer de tegel 5 à 7 mm ingedrukt wordt. “Hoe sneller de beweging, des te meer energie wordt er opgebracht.”

Kemball-Cook rekent op een energie-efficiëntie van 55 %. Een eerste prototype bracht 2 tot 4 joule per stap op, goed voor 10 à 15 seconden licht. Hij patenteerde zijn vinding. “We hebben nu vier robuuste patentfamilies.” Het gaat o.a. om de specifieke assemblage.

Hij ving een contract bij een groot winkelcentrum, bij scholen, luchthavens, treinstations, kantoorgebouwen,… Er ligt een Pavegen pad vóór het Amerikaanse Witte Huis. “Zo’n tienduizend mensen lopen er elke dag over. Dat houdt er ’s nachts de straatverlichting zeven uur lang aan de gang. Het gaat er om mensen te betrekken, op te voeden en bewust te maken.

Mensen springen er elke dag op en neer om hun steentje bij te dragen. Onze technologie is nu in 36 landen uitgezet.” Van Birmingham tot Mexico en Hong-Kong. Er zijn kantoren in Silicon Valley, Korea, Mexico, Portugal, Japan en Hong-Kong. Zuid-Oost Azië wordt een van de volgende groeimarkten.

Pavegens voetpad werd een ‘platform’ waaruit nu ook data gehaald worden. Het aantal voetstappen in een winkelcentrum geeft retailers informatie over hun bezoekers. Het energiepad kan via bluetooth ook communiceren met de iPhone van voorbijgangers… “Alles GDPR compliant.”

Met hun stappen kunnen ‘stappers’ punten verdienen die ze naderhand kunnen inwisselen voor aankoopbons. Achter de hoek komt ook ‘gamification’ er aan. “Het wordt een multiplatform waarmee we energie leuk maken.” Met Google zou ook aan het monitoren van de luchtkwaliteit gewerkt worden. Men verzamelde al data van drie winters in Washington DC.

Ook kan gesleuteld worden aan de tegels zelf. Die zouden bijvoorbeeld in fotovoltaïsch materiaal kunnen, of licht geven, of… Kemball-Cook dacht aan het oogsten van de energie van voertuigen maar erkent dat dat wellicht iets moeilijker ligt.

Het zou immers de rolweerstand van de banden verhogen wat zich onmiddellijk vertaalt aan de pomp. “Maar op plaatsen waar auto’s sowieso moeten vertragen, aan stoplichten, bijvoorbeeld…” Dat zijn natuurlijk ook de plaatsen waar dezelfde wagens weer op gang moeten komen en accelereren. Nog even doordenken, wellicht.

De Pavegen is niet goedkoop. In Londen wordt alles nog met complexe productiemethodes gefabriceerd “maar op termijn willen we in de buurt van de prijs voor zonnepanelen komen.” 75 euro per vierkante meter wordt genoemd.

Het bedrijf verzorgt ook de plaatsing. Het gaat niet alleen om de tegels, de elektronica en leidingen maar ook het bed daaronder dat op een waterafvoernet aangesloten wordt… “Heel de waardenketen.”

Meerdere TED-talks, technologie- en milieuprijzen later… “Ik leerde uit al mijn fouten”, zegt de jonge man die kan bogen op Amerikaanse technologieleiders als mentor. “Maar het meeste nog: geloven in jezelf. Niet bang zijn.”

De Brexit? “De onzekerheid is kwaad voor de business maar het lagere pond is dan weer goed.” Waarschuwend ook: “Cleantech is hard. Het gaat er ruw aan toe.” <<
door Luc De Smet, hoofdredacteur Engineeringnet Magazine

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

UZ Brussel breidt expertise in robot-geassisteerde ingrepen uit

In het Centrum voor Hart- en Vaatziekten werd onlangs voor het eerst een patiënt geopereerd met behulp van een robot. Zo kunnen de chirurgen nauwkeuriger werken en herstelt de patiënt sneller.

Plannen voor grootste Europese Li-Ion batterijenproducent

JT Energy Systems, de in april opgerichte joint venture van Jungheinrich en batterijproducent Triathlon Holding, heeft de voormalige Solarworld-fabriek overgenomen.

Rockwell Automation helpt bij integratie van veiligheid in machines - techniek

Machine-ontwerpers moeten steeds meer veiligheidsaspecten in het ontwerp van industriёle systemen integreren. Rockwell Automation ontwikkelde 7 nieuwe safety modules voor drie I/O platforms.

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Op Start it @KBSea heeft technologiebedrijf Oracle aangekondigd dat het zich aansluit als partner van Start it @KBC, waardoor deze nog meer technologische expertise aan boord haalt.

Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

DHL Express gaat een maand de StreetScooter uittesten in België. Dit past in hun ‘GoGreen’ programma en moet uitwijzen of de inzet van elektrische bestelwagens buiten steden haalbaar is.

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Intelligent genetwerkte assemblage bij Atlas Copco

"Smart Connected Assembly - Powered by Data": Atlas Copco Tools tilt zijn visie van de Smart Factory naar een hoger niveau met een grote roadshow dit najaar. Op verschillende locaties kunnen bezoekers in september zelf zien welke enorme economische mogelijkheden vanuit de bestaande productiegegevens vaak onbenut blijven. >>

Partners