Cleantech. Het gaat er ruw aan toe - artikel

Plant & Factory 28/05/2019 10:08:28

Tijdens de 7de Global Energy Prize Summit bij KIT ontmoetten we Laurence Kemball-Cook, designer, engineer, ondernemer en oprichter van het Engelse Pavegen Systems.

Lees hieronder verder   
Verwant

Yves Bonte wordt CEO van DOMO Chemicals

Schaaf je kennis over stoom bij tijdens de stoomcursus 2020

Sensirion introduceert volgende generatie multi-gas mass flow sensoren - techniek

BMF introduceert nauwkeurige thermische mass flow regelaar van Sensirion - techniek

Tessenderlo Group heeft Franse Rehau Tube fabriek overgenomen

Niet-destructieve methode geeft inkijk in 3D-nanostructuur

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Machinery Directive inc. CE marking

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 4 februari 2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit bedrijf ontwikkelt en produceert een vloertechnologie, die de kinetische energie van voetstappen converteert naar (groene) elektriciteit. “Dit jaar maken we net geen 10 miljoen.” Met een unieke manier om energie te oogsten.

Voor E.ON probeerde Kemball-Cook zon- en windenergie te oogsten in een stedelijke omgeving om er een ‘duurzame’ straatverlichting mee te voeden. Hij slaagde niet in zijn opzet. Uiteindelijk ging hij solo om met een oplossing, die hij bedacht had tijdens zijn studies industrieel ontwerp, energie te oogsten uit de voetstappen van mensen.

Hij ontwikkelde vijf jaar lang aan meerdere prototypes. Zijn eerste geld vond hij bij familie en vrienden. Naderhand ook bij venture capital en nu ook institutionele fondsen. “Vanaf volgende maand halen we via crowd funding 10 miljoen pond op om in China te gaan bouwen.” Het bedrijf telt 35 mensen.

“Vroeger werkten we met vierkante tegels van een gerecycleerd polymeer. Nu enkel nog met driehoeken. Dat is efficiënter.” Onder elke punt van de driehoek steekt een waterdicht vliegwiel dat aangejaagd wordt wanneer de tegel 5 à 7 mm ingedrukt wordt. “Hoe sneller de beweging, des te meer energie wordt er opgebracht.”

Kemball-Cook rekent op een energie-efficiëntie van 55 %. Een eerste prototype bracht 2 tot 4 joule per stap op, goed voor 10 à 15 seconden licht. Hij patenteerde zijn vinding. “We hebben nu vier robuuste patentfamilies.” Het gaat o.a. om de specifieke assemblage.

Hij ving een contract bij een groot winkelcentrum, bij scholen, luchthavens, treinstations, kantoorgebouwen,… Er ligt een Pavegen pad vóór het Amerikaanse Witte Huis. “Zo’n tienduizend mensen lopen er elke dag over. Dat houdt er ’s nachts de straatverlichting zeven uur lang aan de gang. Het gaat er om mensen te betrekken, op te voeden en bewust te maken.

Mensen springen er elke dag op en neer om hun steentje bij te dragen. Onze technologie is nu in 36 landen uitgezet.” Van Birmingham tot Mexico en Hong-Kong. Er zijn kantoren in Silicon Valley, Korea, Mexico, Portugal, Japan en Hong-Kong. Zuid-Oost Azië wordt een van de volgende groeimarkten.

Pavegens voetpad werd een ‘platform’ waaruit nu ook data gehaald worden. Het aantal voetstappen in een winkelcentrum geeft retailers informatie over hun bezoekers. Het energiepad kan via bluetooth ook communiceren met de iPhone van voorbijgangers… “Alles GDPR compliant.”

Met hun stappen kunnen ‘stappers’ punten verdienen die ze naderhand kunnen inwisselen voor aankoopbons. Achter de hoek komt ook ‘gamification’ er aan. “Het wordt een multiplatform waarmee we energie leuk maken.” Met Google zou ook aan het monitoren van de luchtkwaliteit gewerkt worden. Men verzamelde al data van drie winters in Washington DC.

Ook kan gesleuteld worden aan de tegels zelf. Die zouden bijvoorbeeld in fotovoltaïsch materiaal kunnen, of licht geven, of… Kemball-Cook dacht aan het oogsten van de energie van voertuigen maar erkent dat dat wellicht iets moeilijker ligt.

Het zou immers de rolweerstand van de banden verhogen wat zich onmiddellijk vertaalt aan de pomp. “Maar op plaatsen waar auto’s sowieso moeten vertragen, aan stoplichten, bijvoorbeeld…” Dat zijn natuurlijk ook de plaatsen waar dezelfde wagens weer op gang moeten komen en accelereren. Nog even doordenken, wellicht.

De Pavegen is niet goedkoop. In Londen wordt alles nog met complexe productiemethodes gefabriceerd “maar op termijn willen we in de buurt van de prijs voor zonnepanelen komen.” 75 euro per vierkante meter wordt genoemd.

Het bedrijf verzorgt ook de plaatsing. Het gaat niet alleen om de tegels, de elektronica en leidingen maar ook het bed daaronder dat op een waterafvoernet aangesloten wordt… “Heel de waardenketen.”

Meerdere TED-talks, technologie- en milieuprijzen later… “Ik leerde uit al mijn fouten”, zegt de jonge man die kan bogen op Amerikaanse technologieleiders als mentor. “Maar het meeste nog: geloven in jezelf. Niet bang zijn.”

De Brexit? “De onzekerheid is kwaad voor de business maar het lagere pond is dan weer goed.” Waarschuwend ook: “Cleantech is hard. Het gaat er ruw aan toe.” <<
door Luc De Smet, hoofdredacteur Engineeringnet Magazine

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

Partners