Eerste Metal3D Challenge awards uitgereikt
Economie 23/05/2019 13:56:15
In de Gentse Flanders Expo werden op de eerste dag van Advanced Engineering ook de eerste Metal3D Challenge Awards uitgereikt door de Vives hogeschool en Flam3D.
Siemens heeft Amerikaanse softwareontwikkelaar overgenomen
Ontwikkeling programmeerbare zachte actuatoren (+video)
Sandvik toont eerste 3D-geprinte diamant
Eerste Metal3D Challenge awards uitgereikt
BAM start bouw langste 3D-geprinte brug ter wereld (+video)
Limburgse bedrijven gebaat bij unieke 3D-printing infrastructuur
>> Meer verwant nieuwsGezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)
Ramada Plaza - Antwerpen
dinsdag 17 december 2019
Bruggenbouw: ontwerp en berekening
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 19/12/2019 tot 14/05/2020
Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw
Hendrik Consciencegebouw - Brussel
dinsdag 14 januari 2020
Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’
Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde
maandag 27 januari 2020
Machinery safety awareness training
Pilz Academy - Roeselare
dinsdag 28 januari 2020
Postgraduaat in de Vastgoedkunde
Leuven - Kortrijk
van 30/01/2020 tot 1/12/2020
(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand
(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopietechnieken
(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn
(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - De Metal3D Challenge werd onderverdeeld in drie categorieën: studenten, makers en bedrijven.
Elke categorie kende drie laureaten. Bij de studenten waren dat de 3D Puzzel van Dylan Goegebeur en Antieke Geweerhaantjes van Wolf Vanderbauwhede maar uiteindelijk won het Silversplint-project van Tom Hubrecht & Co, te weten: Sybren Vanderbeken, Gilles Alossery, Thibo Castelein, Arne Vervisch en Jens Goverde.
Na een snelle opmeting konden de studenten een titaniumprint maken van een orthese die ervoor zorgt dat een vinger niet overstrekt of ontwricht kan worden maar die tegelijk de bewegingsvrijheid van de vinger niet beperkt.
Er is voor titanium gekozen omdat het materiaal heel weinig allergische reacties oproept, stevig is en weinig slijtage kent. "Misschien denken we een kleine onderneming op te starten en het op de markt te brengen", aldus de studenten.
Bij de makers waren de deurklink in RVS van Claudio Feldman en de D&D Figurine van Johan Verbeeck genomineerd maar haalde triatleet Brecht Halsberghe het met zijn zadelpen adapter.
Hij had een nieuwe fiets en miste een zadel dat hij in één beweging van positie kon veranderen -naar voor of achter zetten- zonder de afstand tot de trappers te beïnvloeden. "Ik had het nodig en... heb het geprint. (...) Bij Vandewiele printen we al even stukken in metaal. (..) Bij ons wordt er geregeld een ontwerp geprint. Ook in kunststoffen."
In de categorie bedrijven won Marnix Carlier van datzelfde Vandewiele met een 'afblaas- en aanzuigmond'. Deze stukken vervangen de oude oplossing die bestond uit meerdere onderdelen, sommige gefreesd en andere in gelazerde plaatstukken.
"Ik was steeds al met smeden bezig", zei de creditstudent bij Vives wiens 3D-print compacter en goedkoper is, een betere luchtflow garandeert en ook heel wat tijd bespaart op de productielijn voor weefmachines. << (Luc De Smet) (foto's: LDS)
De drie prijswinners kregen hun project in metaal geprint. De jury bestond uit experten van bedrijven als Materialise, Air Liquide, Atlas Copco, ESMA maar ook van Flanders Make, KU Leuven en 3D Print Magazine. Sponsors waren 3D Systems, Advanced Engineering, Air Liquide, Esma, Materialise, Oerlikon, Renishaw en Voka West-Vlaanderen.