Eerste Metal3D Challenge awards uitgereikt

In de Gentse Flanders Expo werden op de eerste dag van Advanced Engineering ook de eerste Metal3D Challenge Awards uitgereikt door de Vives hogeschool en Flam3D.

Trefwoorden: #3D printing, #additive manufacturing, #Flam3D, #Metal3D Challenge, #Vives

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - De Metal3D Challenge werd onderverdeeld in drie categorieën: studenten, makers en bedrijven.

Elke categorie kende drie laureaten. Bij de studenten waren dat de 3D Puzzel van Dylan Goegebeur en Antieke Geweerhaantjes van Wolf Vanderbauwhede maar uiteindelijk won het Silversplint-project van Tom Hubrecht & Co, te weten: Sybren Vanderbeken, Gilles Alossery, Thibo Castelein, Arne Vervisch en Jens Goverde.

Na een snelle opmeting konden de studenten een titaniumprint maken van een orthese die ervoor zorgt dat een vinger niet overstrekt of ontwricht kan worden maar die tegelijk de bewegingsvrijheid van de vinger niet beperkt.

Er is voor titanium gekozen omdat het materiaal heel weinig allergische reacties oproept, stevig is en weinig slijtage kent. "Misschien denken we een kleine onderneming op te starten en het op de markt te brengen", aldus de studenten.

Bij de makers waren de deurklink in RVS van Claudio Feldman en de D&D Figurine van Johan Verbeeck genomineerd maar haalde triatleet Brecht Halsberghe het met zijn zadelpen adapter.

Hij had een nieuwe fiets en miste een zadel dat hij in één beweging van positie kon veranderen -naar voor of achter zetten- zonder de afstand tot de trappers te beïnvloeden. "Ik had het nodig en... heb het geprint. (...) Bij Vandewiele printen we al even stukken in metaal. (..) Bij ons wordt er geregeld een ontwerp geprint. Ook in kunststoffen."

In de categorie bedrijven won Marnix Carlier van datzelfde Vandewiele met een 'afblaas- en aanzuigmond'. Deze stukken vervangen de oude oplossing die bestond uit meerdere onderdelen, sommige gefreesd en andere in gelazerde plaatstukken.

"Ik was steeds al met smeden bezig", zei de creditstudent bij Vives wiens 3D-print compacter en goedkoper is, een betere luchtflow garandeert en ook heel wat tijd bespaart op de productielijn voor weefmachines. << (foto's: LDS)

De drie prijswinners kregen hun project in metaal geprint. De jury bestond uit experten van bedrijven als Materialise, Air Liquide, Atlas Copco, ESMA maar ook van Flanders Make, KU Leuven en 3D Print Magazine. Sponsors waren 3D Systems, Advanced Engineering, Air Liquide, Esma, Materialise, Oerlikon, Renishaw en Voka West-Vlaanderen.