Installatie Blue Accelerator testplatform in Noordzee afgerond

Via dit lab worden in real life zeecondities innovatieprojecten in uiteenlopende mariene en maritieme sectoren gelanceerd, met focus op golf, wind- en getijdenenergie en de blauwe economie.

Trefwoorden: #blauwe economie, #Blue Accelerator, #corrosie, #droens, #Geert Gangreau, #getijdenenergie, #golfenergie, #Jean de Bethune, #kabels, #marien, #maritiem, #Noordzee, #Oostende, #platform, #POM West-Vlaanderen, #UGent, #windenergie

Lees verder

Techniek

( Foto: Port of Oostende )

ENGINEERINGNET.BE - Onlangs is de installatie van het testplatform afgerond, dat ongeveer 500 meter voor de haven van Oostende ligt. “Na de zomer kunnen bedrijven en kennisinstellingen de eerste testen uitvoeren”, aldus Geert Dangreau, algemeen coördinator van Fabrieken voor de Toekomst.

Het testplatform is een realisatie van het project Blue Accelerator, waarbij een “living lab” op zee wordt gecreëerd. Voorbeelden van mogelijke tests zijn het opwekken van golfenergie, corrosieonderzoek, kabelmanipulaties en de inzet van drones voor offshore toepassingen.

“De demonstratie- en testmogelijkheden die dit project creëert vormen een onderdeel van de innovatieketen op het gebied van Blue Energy die we in West-Vlaanderen uitbouwen”, stelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.

“Op de Greenbridgecampus is de Afdeling Maritieme Toegang een golfbak en sleeptank aan het bouwen, investeert Universiteit Gent in bijkomende onderzoekslabo’s en ontwikkelen we een wetenschapspark gericht op de sector van mariene en maritieme technologieën. Met dit testplatform versterken we onze positie als pionier op het terrein van blauwe energie.”

Het project Blue Accelerator is ingediend in het kader van de GTI West-Vlaanderen binnen het EFRO programma. Promotor POM West-Vlaanderen werkt samen met Universiteit Gent, Hogeschool Vives, VITO, VLIZ en TUA West om het project te realiseren.

De Provincie en POM West-Vlaanderen investeren samen ruim 1,1 miljoen euro in het project. Blue Accelerator wordt verder voor 1,5 miljoen euro gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en voor 735.400 euro door de Vlaamse overheid.

Dankzij de GTI vloeit er in eerste instantie 20 miljoen euro aan Europese middelen naar West-Vlaanderen. Deze som fungeert als hefboom om in totaal minimaal 50 miljoen euro in de West-Vlaamse economie te injecteren. Elk project vult daarbij een deel van de totale industrieversterkende puzzel in.