Ontwikkeling duurzamer asfalt met ’verjongingsmiddelen’

Afgefreesd asfalt wordt opnieuw in de productiecyclus van asfalt gebracht als granulaat. Een verjongingsmiddel zorgt er voor dat dit oude bitumen duurzamer gedrag vertoont bij recycling.

Trefwoorden: #asfalt, #bitumen, #granulaat, #recycling, #REjuveBIT, #UAntwerpen, #verjongingsmiddelen

Lees verder

research

( Foto: © UAntwerpen - Road Engineering Research Section )

ENGINEERINGNET.BE - Er worden vijf proefvakken met ‘verjongingsmiddelen’ voor asfalt aangelegd op de openbare weg, telkens uitgevoerd door andere aannemers en gebruikmakend van diverse verjongingsmiddelen.

De nieuwe technologie wordt ontwikkeld in het kader van het REjuveBIT-project. Nu wordt 66% van het oude asfalt gerecycleerd. Doel is om meer asfalt te recyclen.

Het project wordt ondersteund door een tiental aannemers, asfaltproducenten, leveranciers en sectororganisaties die samenwerken met Stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Stad Gent en Agentschap Wegen en Verkeer.

Het onderzoeksteam van prof. Wim Van den bergh van de Universiteit Antwerpen coördineert het project, in samenwerking met het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. Dit project wordt gefinancierd door de begeleidingsgroep en VLAIO – Tetrafonds.

De toetsing en marktsurvey van het aanbod van verjongingsmiddelen leidt tot een ranking van potentiële verjongingsmiddelen voor de Vlaamse asfaltsector.

Aan de hand van de proefvakken wordt de technische impact van het gebruik van verjongingsmiddelen geëvalueerd op niveau van mengselontwerp, mechanische eigenschappen en traceerbaarheid.

Het project voorziet de kwantificering van de milieu-impact en economische haalbaarheid voor Vlaanderen, met scenario's voor vijf typische asfaltcentrales, ten opzichte van een referentie, ten einde het recyclingpercentage te verhogen op sectoraal niveau en per type-mengsel.