Lancering Interreg project voor opschaling 5G warmtenetten in Europa

Het project D2Grids zet vijf pilootsites op met 5G warmtenetten in Parijs-Saclay, de Duitse plaats Bochum, de Nederlandse stad Brunssum en de Engelse steden Glasgow en Nottingham.

Trefwoorden: #5G, #Bochum, #Brunssum, #D2Grids, #decentraal, #energie, #EnergyVille, #Europa, #Glasgow, #Interreg, #koeling, #Nottingham, #Parijs-Saclay, #pilootsites, #smart grids, #VITO, #warmte, #warmtenetten, #warmtepompen

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - Warmte en koeling verbruiken 50% van Europa’s totale energieconsumptie. Slechts 19,1% hiervan wordt geproduceerd met hernieuwbare energie.

Het project D2Grids (‘demand driven grids’) wil dit veranderen door een vijfde generatie warmtenetten uit te rollen in Europa. Dit betreft een sterk geoptimaliseerd, vraaggestuurd, zelfregelend energiebeheersysteem voor de stedelijke omgeving.

Kenmerken:

  • Warmtenetten op lage temperatuur, aangestuurd door gedecentraliseerde energieproductie.
  • Gesloten thermische energiekringen die warmte en koude-uitwisseling binnen en tussen gebouwen mogelijk maken.
  • Integratie van thermische en elektrische netten.

Decentrale warmtepompen, geplaatst bij de eindgebruiker, zorgen voor comfortvoorziening en uitwisseling van energie in een cluster van gebouwen. Vraagsturing voor warmte en koude alsook optimalisatie naar energieprijzen en netwerkbelasting is zo mogelijk.

Het concept laat ook toe dat restwarmte op lage temperatuur van bijvoorbeeld datacenters, supermarkten en industrie optimaal is te benutten. Looptijd van D2Grids is drie jaar.

De vijf pilootsites willen in totaal ongeveer 50.000 m2 aan woningen en commerciële gebouwen koppelen aan een 5G netwerk.

Opschalen van de technologie stelt het consortium in staat om de interesse van de industrie te wekken om de juiste producten te ontwikkelen en de kosten te reduceren met 10-20%.

EnergyVille/VITO is een belangrijke projectpartner voor de industrialisering van het concept en het evalueren van de resultaten. Ze zorgen voor de technische begeleiding van de implementaties van de warmtenetten op de verschillende sites.

Op basis van jarenlange kennis opgebouwd in warmtenetten en smart grids heeft EnergyVille/VITO toegang tot de meest recente technologieën en adviseert over het ontwerp.

Verder levert het project ook plannen aan om pilootsites op te zetten in Vlaanderen, Parkstad Limburg, Noord-Oost Frankrijk, Luxemburg, het Rhurgebied, Schotland en East-Midlands (UK).