Jobbarometer van de chemie en life sciences staat op groei

De opendeur bij 50 bedrijven uit de chemie- en farmasector in België trok gisteren zo'n 25.000 mensen. Bij Janssen Pharmaceutica in Geel presenteerde Essenscia zijn sectorale jobbarometer.

Trefwoorden: #Essencia, #farma, #Geel, #Janssen Pharma, #Vlaanderen

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren was het opendeur bij Janssen Pharmaceutica in Geel waar de organisatoren een 4.000 bezoekers verwachtten. Bij die gelegenheid presenteerde Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder Essenscia Vlaanderen, ook de resultaten van de jaarlijkse jobbarometer voor de chemie en life sciences.

De voorbije drie jaar wierf de sector -chemie, farma en kunststoffen- bijna 9.682 mensen aan. Vorig jaar alleen al 3.733 of de helft meer dan twee jaar geleden. Heel wat aanwervingen vervangen mensen die op pensioen gaan, vooral in de ‘iets oudere’ chemische sector.

Maar het gaat ook om nieuwe jobs. Al vijf jaar op rij stijgt immers het aantal jobs in de sector. In 2013 waren het er 59.366 en in 2018 waren het er 62.154. samen 2.788 nieuwe jobs. De groei kon nog straffer. Op dit ogenblik heeft de sector nog een 1.485 openstaande vacatures.

Dat betekent dat bijna 9 op de 10 bedrijven (87%) in de sector openstaande vacatures heeft. Bovendien heeft één op drie bedrijven (29%) vacatures die al meer dan een jaar open staan en die het maar niet ingevuld krijgt. Twee op de drie bedrijven (64%) geeft aan dat het het voorbije jaar moeilijker werd om geschikt talent te vinden. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van Essencia Vlaanderen bij meer dan 100 bedrijven in de sector.

Technisch TSO-talent trekt nog steeds met 568 vacatures (38,2%). Zo’n twee derde van de vacatures spreekt diploma’s hoger onderwijs aan. De sector zet in op de studierichting Chemische Procestechnieken, een opleiding die pionierde met duaal leren.

Professionele bachelors (21%) en masters -ingenieurs, zowel burgerlijk als industrieel, farmaceutisch en bio- (30,4%). De digitalisering in chemie en farma doet ook daar de vraag naar data-analisten, ICT-ers en elektronica-talenten groeien.

Voor een kwart van de vacatures is zelfs helemaal geen werkervaring vereist, m.a.w. pas afgestudeerden kunnen er terecht. Eén derde van de vacatures (35%) betreft een nieuw gecreëerde job.

Om die in te vullen wil de sector met een viertal actielijnen een versnelling hoger schakelen. Vooreerst wordt er gepleit voor een ambitieuzer STEM-plan. Vandaag kiest nauwelijks één op vijf leerlingen voor STEM. Dat zou in Vlaanderen omhoog moeten kunnen met een professioneler actieplan en betere opvolging.

Met de slogan ‘‘Duaal is het nieuwe normaal” heeft men voorts goede hoop dat het duaal leren, dat de voorbije jaren proef liep en nu in september definitief en breed uitgerold wordt, ook in het hoger onderwijs aanslaat. Duaal of werkplekleren dus ook in het hoger onderwijs!

In het Avogadro-proefproject brachten laatstejaarsstudenten van de professionele bachelor procestechnologie aan de Karel De Grote-School en de AP-Hogeschool Antwerpen reeds vier van de vijf weekdagen van hun studietijd door in de chemiebedrijven zoals BASF, Bayer, Evonik en Ineos.

Om het nijpend tekort aan vakleerkrachten aan te vullen zou voorts gedacht kunnen worden aan het ‘detacheren’ van medewerkers uit de sector in scholen. Gepleit wordt alvast voor ‘eenvoudige’ oplossingen, voor een flexibel kader waarbinnen experten uit de industrie, deeltijds of anders, les zouden kunnen geven.

Tot slot bepleit de sector ook een sterker samenwerken met VDAB om geschikt talent aan te trekken uit groepen die vandaag nog steeds minder aangeboord worden: dames, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond, bijvoorbeeld. De sector beschikt straks over drie gespecialiseerde opleidingscentra: ACTA in Brasschaat (chemie), PlastIQ (kunststoffen) en ViTalent (farma en biotech) dat in 2021 op het Wetenschapspark in Niel de deuren zal openen.


(foto's: LDS)

ACHTERGROND
Janssen Pharmaceutica verwachtte op zijn opendeur in Geel zo’n 4.000 bezoekers. Die werden via twee spiegeltenten met animatie rond zowat de gehele site geleid, van de productie tot de brandweer en de zuiveringsinstallaties.

Tweederde van alle synthetische bestanddelen van Johnson & Johnson worden op deze chemiesite geproduceerd, rekende Stef Heylen, CEO managing director van Janssen Pharmaceutica. Zowat de helft van de 3,6 miljard euro onderzoeks- en ontwikkelingsinvesteringen in de Belgische sector, gebeuren bij Janssen Pharma: 1,53 miljard euro. Daarnaast nog een 199 miljoen euro investeringen in België. De helft van zijn 5.050 medewerkers -2.330- zijn trouwens actief in O&O. In Geel zijn 760 medewerkers aan de slag.

Janssen Pharma stelt zich een aantal duurzaamheidsuitdagingen. Op de site in Geel is onlangs de fundering gelegd voor een windturbine van 3,6 MW. De reus, die een tiphoogte zal hebben van 189 m en een rotodiameter van 126 m, zal voorzien in 15% van het elektriciteitsverbruik van de site. In juni wordt begonnen aan de bouw om operationeel te gaan in oktober 2019. Luminus exploiteert en blijft eigenaar van de turbine.

Met een ‘plant on a truck’ van InOpSys wordt sinds mei 2017 met een mobiele decanter centrifuge zinksulfide uit de waterafvalstroom gerecupereerd. Goed voor 100 ton/jaar die bij het nabijgelegen Nyrstar verwerkt wordt tot zinkblokken. Na twee jaar testen komt de containerinstallatie deze zomer vast te staan naast de productie. “Circular economy as a service”, noemt Steven Delaet, CEO bij InOpSys, het. Met VITO en diens membraantechnologie wordt ook gewerkt aan het recycleren, zuiveren en hergebruiken van solventen uit het proces.