Met Beckhoff naar Industrie 4.0

Bij Beckhoff Automation op de Hannover Messe schetterde het reuzenscherm het uit: xPlanar, Flying Motion, … maar zoveel meer ontwikkelingen sterken er het Industrie 4.0 en IoT-aanbod.

Trefwoorden: #Beckhoff, #Flying Motion, #xPlanar

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - Voor de kijkkast was het drummen om het slimme xPlanar magnetische transportsysteem aan het werk te zien. De ‘zwevende’ dragers/movers zoefden geruisloos en onafhankelijk van elkaar alle richtingen op. De ene droeg een stel kleurige proefbuisjes mee. De ander een doosje.

“Een eerste Belgische Food & Beverage klant kocht al een prototype”, gaf sales manager Steven De Vlaminck mee. “Een integrator is er actief mee bezig. Men ziet er tal van mogelijkheden in, zelfs om AGV’s te vervangen.” De zwevende platformen kunnen, naargelang hun formaat, anderhalf tot zes kilogram verzetten. ‘Zwermen’, zodat meerdere dragers samen meer gewicht kunnen verzetten, kan ook.

“Gewoon een kwestie van programmatie.” De dragers, waarin permanente magneten zijn ingebouwd, zijn voorts zeer eenvoudige onderdelen. De intelligentie zit veeleer in de vlot configureerbare magnetische tegelmodules waarover de movers racen.

Aan Beckhoffs lineaire XTS (eXtended Transport System) dat onderhand al vier jaar bestaat, is er verder gesleuteld geworden. Het XTS-systeem verzet producten langs een lineair spoor. Het brengt bijvoorbeeld een fles van een vulstation naar de doppensluiter, ... De standaardapplicatie voor dit systeem, dat is opgebouwd uit movers/transportmodules op een geleide baan, is een continu proces waarin de modules fors accelereren en bij de bestemming weer fors afremmen.

Getoond werd hoe artificiële intelligentie en machine learning het systeem nog rendabeler maken. “Het AI-algoritme leert zichzelf de snelheid zo aan te passen dat de module niet teveel accelereert, maar heel precies met de optimale snelheid van het ene naar het volgende bewerkingsstation loopt, rekening houdend met invoegende modules. Hierdoor is tot wel een kwart energiebesparing mogelijk.”

Machine learning
De TwinCAT 3 software kreeg dus een real-time machine learning oplossing waarmee machinebouwers de prestaties van hun product kunnen optrekken. Maar er is meer.

Vooralsnog vormde de 100 MB/sec bandbreedte van EtherCAT een beperking voor het XTS-systeem dat enkel zo’n 10 meter kon afdekken. “Met EtherCAT multipliers kunnen we voortaan XTS-systemen bouwen die tot 100 meter halen. EtherCAT G en 10G scheppen mogelijkheden om 10 tot 100 keer grotere transportbanen te sturen.”

Met XTS Trackmanagement is nu ook een onafhankelijke mover controle met verschillende bewegingsprofielen mogelijk. Doorgaans lopen de movers in een gesloten kring. Het aantal movers kies je zelf. Eén motormodule stuurt er maximaal vier aan. “Maar je kan ook één mover op een lijn heen en weer laten lopen.”

Industriële pc’s
De ‘kleinste industriële pc ter wereld’, de ultra-compacte C6015, die al even op de markt is, meet nauwelijks 82 x 82 x 40 mm en is sterk in allerlei IoT-toepassingen. Die krijgt er nu een iets groter broertje bij. De C6030-reeks meet 129 x 133 x 76 mm en komt met een uitbreiding: naast de vier poorten krijgt de C6032, bijvoorbeeld, voortaan een paar slots bij. Hij kan acht verschillende CPU types bergen en is voorzien van een eigen ventilator waarmee hij ook in warmere omgevingen (tot +55°C) aan de slag blijft.

“Binnenkort lanceert Intel de nieuwste Atom-processoren die met een relatief trage klokfrequentie toch weer sneller zullen zijn dan de vorige generatie. Zo is de 1,6 Gig van nu sneller dan de vroegere 1,9 Gig en is de 1,3 Gig grafisch sterker dan de 1,6 Gig van weleer. Dat hadden we ook wel nodig voor onze TwinCAT HMI”, zegt De Vlaminck. “Je kan er JavaScript, HTML5 of CSS op programmeren. In de vroegere reeks moesten we daarvoor naar een quad core. Met de nieuwe processoren kunnen we dat nu al met de kleinste dual core.”

De embedded pc CX7000 komt met een ARM Cortex M7 single-core processor die tegen 400 MHz loopt. Hij heeft een slot voor een microSD-kaart en een Ethernet interface maar ook acht multifunctionele inputs en vier multifunctionele outputs. Het controlesysteem wordt met TwinCAT 3 geprogrammeerd via de Ethernet interface. De CX7080 heeft daarbovenop twee seriële interfaces (RS232 en RS485).

TwinCAT Vision
Veel belangstelling ook voor TwinCAT Vision, dat beeldverwerking en PLC-controle in één systeem combineert. “Er is geen extra pakket nodig. Het programmeren van motion en visie gebeurt in één omgeving. We lanceren nu ook camera’s die via een ringnetwerk aan elkaar doorverbonden kunnen worden.” Daarnaast probeerden we ook de demo van TwinCAT Speech die voor een nieuwe interface, zowel voor in- als output, met de machinesturing kan zorgen.

Servo Drive
De AMP8000 gedistribueerde Servo Drive systemen (met drive direct achterop de motor) bestaat al even maar komt nu met een nieuwe module die op 240V aangesloten kan worden.

“Het grote voordeel van deze oplossing is dat je I/O’s en drives, de power elektronica, uit de kast haalt en ze precies daar zet waar je ze nodig hebt. Alleen de sturing zit nog in het kabinet maar dat is niet meer dan een schakelmodule die meerdere Servo Drive systemen met een enkele EtherCAT-kabel voedt.”

Dat verlicht ook de hele topologie van installaties. De servodrive hangt achter een thermische barrière aan de motor. “Als de motorwarmte naar boven straalt, heeft de drive er ook geen last van.” De AMP8000 Servo Drives ondersteunen ook veiligheidsfuncties met ingebouwde TwinSAFE en binnenkort ook TwinSAFE Safe Motion voor complexere veiligheidsfuncties.

Met de compacte AX8000, het meerkanaals EtherCAT gebaseerde servosysteem, zijn eveneens asynchrone motoren aan te sturen. Ook hier loopt zowel de voeding als de informatie over één kabel. De Vlaminck wees er op dat Beckhoff naast de gewone aluminium en inox (IP67) motoren nu ook servomotoren heeft met een geanodiseerde behuizing.

Deze AM8700-reeks beantwoordt aan de noden van farma, fijnchemie, verpakkings- en voedingsindustrie. Inoxen motoren zijn zwaarder en warmen ook sneller op. Je kan die dan ook niet zo snel laten lopen. De lichtere geanodiseerde motoren raken makkelijker hun hitte kwijt en kunnen dus met een groot koppel sneller lopen. Ze zijn goedkoper dan inox-motoren en bieden eveneens een IP69K-bescherming voor ruigere omgevingen.

“Om mogelijke insijpeling in de motor via de uitgangsas te voorkomen, kan je het motorblok met een persluchtleiding op wat overdruk brengen. Soms heb je toch nog de duurzamere inox-behuizing nodig.”

Beckhoff is daarmee ook het procesgebeuren ingestapt. De Vlaminck wijst naar ATEX-klemmen, Ex-panelen, meetklemmen voor high-end meetapparatuur, ... Afronden deden we aan het Time Sensitive Networks (TSN) demobord.

De EK1000 EtherCAT TSN Coupler trekt de industriële mogelijkheden van zijn EtherCAT I/O systeem verder open. Die Coupler beperkt vertraging op de switches van het Ethernet netwerk en verbindt de EtherCAT I/O Terminals en andere EtherCAT apparatuur met TSN netwerken. Zonder extra hardware.


www.beckhoff.be