Nieuw overlegplatform behartigt belangen Belgische dronesector

Om de sector te steunen in haar ontwikkeling, is de Belgian Civil Drone Council opgericht, een nationaal overlegplatform dat betrokken actoren uit de publieke en privé-sector samenbrengt.

Trefwoorden: #Agoria, #Belgian Civil Drone Council, #Belgian Drone Federation, #België, #constructeurs, #Defensie, #dronepiloten, #drones, #dronetechnologie, #EU, #EUKA, #FOD Economie, #FOD Mobiliteit en Vervoer, #operatoren, #platform, #politie, #skeyes, #Skywin

Lees verder

Nieuws

( Foto: sylv1rob1 - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het aantal drones en gebruikers neemt in België alsmaar toe, net als de commerciële en maatschappelijke toepassingen. België telt nu 2.300 geregistreerde drones, 350 erkende operatoren en enkele dronebouwers.

Aangepaste regelgeving moet verdere ontwikkeling toelaten en de veiligheid verzekeren van goederen, personen en bemande en onbemande luchtvaartuigen, zowel op de grond als in de lucht. De integratie van drones voor professioneel gebruik in het luchtruim is een speerpunt.

In de zomer van 2020 wordt nieuwe Europese regelgeving voor drones van kracht. Het is nodig om de toepassing daarvan in België voor te bereiden.

Er is daarom een platform dat technologische, operationele en regelgevende onderwerpen behandelt: de Belgian Civil Drone Council (BCDC).

Partners hierin zijn: Agoria, Belgian Drone Federation, de Vlaamse dronefederatie EUKA en Skywin, de FOD Mobiliteit en Vervoer, skeyes, de FOD Economie, politie, Defensie en de gewestelijke overheden.

Er zijn zes werkgroepen opgezet:

  • Operations, Regulation and Use: operationele aspecten inzake operaties met drones.
  • Airworthiness: technologische aspecten inzake de operaties met drones.
  • Drone Integration: geleidelijke integratie van drones in het bemande luchtverkeer.
    - Security & C-UAV: beveiligingsaspecten inzake de operaties met drones.
  • Support & Promotion: andere aspecten inzake de operaties met drones.
  • Innovation, Research & Development: formuleert voorstellen inzake onderzoeksprojecten en competentienoden.

De BCDC kan onder meer adviezen of voorstellen overmaken aan overheidsinstanties en aanbevelingen opstellen voor de sector.

Elke Belgische burger, organisatie of firma die professioneel actief is in een domein dat behandeld wordt door een werkgroep, kan zich kandidaat stellen voor deelname.

Tot de doelgroep behoren onder meer drone constructeurs, operatoren, opleidingsverstrekkers, dronepiloten, bedrijven die dronetechnologie ontwikkelen en/of gebruiken, en academische instellingen en overheidsinstellingen.