ASZ Aalst installeert CT-scanner met AI

Canon Medical heeft één van de eerste CT-scanners met AI-functionaliteiten in Europa in het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis (ASZ) van Aalst geïnstalleerd. Een primeur voor België.

Trefwoorden: #AI, #Artificiële Intelligentie, #Canon Medical, #CT-scanner

Lees verder

Nieuws

( Foto: Canon Medical )

ENGINEERINGNET.BE - AiCE (benaming van het AI-systeem) is de eerste Deep Learning Reconstruction-methode die AI gebruikt om zeer gedetailleerde beelden te produceren met extreem lage ruis.

Met zijn acht zware videokaarten benadert deze AI-toepassing de rekenkracht van IBM’s Watson. Canon Medical heeft ongeveer vijf jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de AI-component en heeft het algoritme getraind aan de hand van meer dan 100.000 scans.

Dankzij de toepassing van AI zijn de scans niet alleen veel duidelijker dan die van concurrerende systemen; ook is er voor een scan heel weinig contrastvloeistof nodig en gaat de stralingsdosis drastisch omlaag.

Dr. Van Hedent van het ASZ Aalst: “Waar eerder bij thorax- en abdomenscans een stralingsbelasting van 10 millisievert per jaar werd genoteerd, realiseren we nu jaarlijkse waarden van onder de 5 mSv, doordat de afzonderlijke onderzoeken meestal slechts 1 mSv aan straling opleveren.”