Toepassing HR-glas bespaart 30% energie

Het Nederlandse TNO onderzocht de potentiële energie- en CO2-besparingen voor verwarming en koeling van gebouwen in de Europese Unie door toepassing van hoog-rendement beglazing.

Trefwoorden: #besparen, #CO2 reductie, #energie, #EU, #glas, #glasfabrikanten, #Glass for Europe, #hoog rendement, #HR, #impact, #koeling, #scenario, #TNO, #verwarming

Lees verder

Nieuws

( Foto: peshkov - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - Het rapport schetst aan de hand van vijf scenario’s de potentiële impact die de toepassing van dit glas heeft op de jaarlijkse energie- en CO2 reducties voor de 28 landen in de Europese Unie.

Deze studie is een update van studies die TNO in 2007 en 2008 uitvoerde. Brancheorganisatie Glass for Europe heeft opdracht tot het opstellen van dit rapport gegeven.

Dit onderzoek is gebaseerd op de actuele cijfers over bijvoorbeeld de Europese gebouwenvoorraad en de prestaties ervan.

Verder is rekening gehouden met de veranderende energiemix als gevolg van de doelstellingen met betrekking tot CO2-reductie.

In het onderzoek wordt het jaarlijkse verbruik aan warmte- en koelenergie berekend voor een gebouw met beglazing, zoals dat in de bestaande gebouwen aanwezig is.

Daarnaast wordt het jaarlijkse energieverbruik voor verwarming en koeling berekend voor hetzelfde gebouw, maar dan voorzien van hoog-rendement glas.

De jaarlijkse energiebesparing en CO2-reducties worden vervolgens doorgerekend voor vijf scenario’s waarin hoog-rendement glas wordt toegepast.

In het scenario waar alle gebouwen in Europa in 2030 zijn voorzien van hoogwaardig hoog-rendement beglazing met meestal drie glaslagen kan 29% bespaard worden op het energieverbruik voor verwarming en koeling.

In het scenario waar alle gebouwen in Europa in 2050 zijn voorzien van beglazingstypen die de Europese glasfabrikanten nog willen ontwikkelen, loopt dit op tot 37%.