Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Trefwoorden: #Air Liquide, #CO2, #Covestro, #waterstof

Lees verder

Techniek

( Foto: Covestro )

ENGINEERINGNET.BE - Air Liquide investeert 80 miljoen euro in de bouw van deze "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid, die de energie-efficiëntie en de globale ecologische voetafdruk van het productieproces zal verbeteren.

Het bedrijf zal een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid (SMR-X) ontwerpen, bouwen en exploiteren die waterstof produceert met een verhoogde energie-efficiëntie zonder overtollige stoomproductie en een verminderde koolstofvoetafdruk.

Het totale aardgasverbruik voor de productie van waterstof en de CO2-uitstoot zullen met ongeveer 5% worden verminderd in vergelijking met een conventionele SMR. Tegelijkertijd zal een deel van de CO2 die tijdens het productieproces wordt gegenereerd, worden opgevangen en aan Covestro worden geleverd als grondstof voor de productie en worden gebruikt als grondstof voor de productie.

Door het afvangen van koolstof en het opwaarderen van de teruggewonnen CO2, zal deze ultramoderne fabriek bijdragen aan de circulaire economie.

Er wordt verwacht dat de nieuwe unit in 2020 operationeel zal zijn. De unit zal de ontwikkeling van de Covestro-productievestiging in de Benelux ondersteunen door het leveren van waterstof voor de productie van aniline, een basischemicaliën die gebruikt wordt in de bouw-, auto- en huishoudapparaten industrie.