Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en de Vlaamse Havens investeren samen 8 miljoen euro om vrachtvervoer van de weg te halen en te verschuiven naar de binnenvaart of het spoor.

Trefwoorden: #Ben Weyts, #binnenvaart, #containervervoer, #havens, #spoorvervoer, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Havenbedrijf Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De stilstand, veroorzaakt door files, weegt op de Vlaamse Havens van Antwerpen, Zeebrugge en Gent, die goederen vlot moeten kunnen versluizen naar het hinterland.

Op dit ogenblik verloopt het meeste containertransport tussen de havens en het hinterland nog steeds met vrachtwagens. De vrachtvolumes zijn vaak te versnipperd om alternatieven zoals de binnenvaart of het goederenspoor concurrentieel te maken. Een enkele vracht volstaat vaak niet om een volledig binnenschip of een hele goederentrein te vullen, waardoor transporteurs dan maar naar de vrachtwagen grijpen. Met als gevolg nog meer drukte op onze verzadigde wegen.

Voor elke euro die de Vlaamse Havenbesturen investeren in een innovatieve maatregel om goederen te bundelen, legt Vlaanderen er een euro naast. Samen voorzien ze zo 8 miljoen euro voor gerichte maatregelen die vrachtvolumes efficiënt bundelen, zodat er voldoende massa verzameld wordt om vervoer via een binnenschip of een goederentrein echt efficiënt en concurrentieel te maken. Daarbij worden ook vrachten van concurrerende bedrijven gebundeld.

Het luik spoor is helemaal nieuw. De bedoeling is om 5% van het havengerelateerd vrachtvervoer van de weg naar het spoor te brengen. Dat kan lukken door al het internationaal vervoer vertrekkend of aankomend in een Vlaamse Haven te concentreren op één punt. Zo ontstaat er een efficiënter netwerk en verlaagt de kostprijs.