Belgische KMO’s geven reuzerobot extra speelruimte

Om het bereik van de grootste Fanuc robot uit te breiden, ontwikkelde Vansichen Linear Technology in samenwerking met Pollers en met de steun van VLAIO, een op maat gemaakte robottrack.

Trefwoorden: #aandrijving, #Fanuc, #geleiding, #Pollers, #robot, #track, #Vansichen

Lees verder

Techniek

( Foto: Vansichen )

ENGINEERINGNET.BE - De robot, de grootste ter wereld en die tot 2.300 kg kan tillen, heeft met zijn zes assen een bereik van 3.734 mm. Door deze op een zevende as (de track) te plaatsen, kon de reikwijdte aanzienlijk vergroot worden.

Vansichen (Hasselt) ontwikkelde de op maat gemaakte track voor de robot en Pollers (Heusden-Zolder) fabriceerde deze. De ontwikkeling ervan zorgde voor verschillende uitdagingen.

De sturing bijvoorbeeld moet tot op de millimeter nauwkeurig zijn en ook de smering van de tandheugels is belangrijk. De aandrijving gebeurt hier niet met 1, maar met 2 motoren, die synchroon moeten werken.

Verder moet voor de plaatsing van dit systeem ook de ondergrond aangepast zijn. Deze moet namelijk een totaalgewicht van 26 ton (12 ton van de robot en 14 ton voor de track) kunnen dragen.

De prijs van deze robottrack bedraagt ongeveer 180.000 euro, een bedrag dat beduidend lager ligt dan de aankoop van de robot zelf.