Uitbouw en valorisatie van de Vlaamse ruimtevaarteconomie

Een resolutie moet een extra impuls te geven aan de Vlaamse ruimtevaartindustrie, voor verdere ontplooiing en de creatie van innovatieve oplossingen voor allerlei vraagstukken.

Trefwoorden: #AI, #artificiële intelligentie, #big data, #EU, #Flanders' Space, #Galileo, #GPS, #innovatie, #internet of things, #labo, #Lieve Maes, #machine learning, #ruimtevaart, #Space 4.0, #valorisatie, #Vlaams, #Vlaanderen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Inok - 123RF )

ENGINEERINGNET.BE - De omstandigheden in de ruimte zijn heel specifiek, bijvoorbeeld waar het gaat om luchtdruk, gewichtloosheid, temperatuur en radiatie. Dat maakt de ruimte tot een uniek labo voor wetenschappelijk onderzoek dat op aarde niet is uit te voeren.

Ook zijn er tal van technologische innovaties die voortkomen uit de ruimtevaart, zoals GPS en Galileo. Aardobservatie is een belangrijke driver voor big data, precisie-landbouw en de circulaire economie.

Ruimtevaarttechnologie en haar afgeleiden kunnen zodoende een grote rol spelen bij innovaties voor landbouw, voeding, energie, mobiliteit, luchtvaart, logistiek, gezondheid en welzijn.

Vlaanderen kent al een sterk klimaat van onderzoek en innovatie door haar kennisinstellingen, onderzoekscentra en bedrijvenclusters. In de Vlaamse ruimtevaartindustrie en big data economie zijn er een aantal wereldspelers.

In 2018 werd het Innovatief Bedrijvennetwerk ‘Space 4.0’ opgericht, waarin kennisinstellingen, overheid en industriële partners samenwerken.

Maar er zijn nog een aantal hiaten om deze troeven om te buigen naar een strategische sector en technologische hefboom van op ruimtevaart-gebaseerde producten en diensten.

Vandaar dat Lieve Maes, Vlaams volksvertegenwoordiger, een resolutie indiende voor de uitbouw en valorisatie van de Vlaamse ruimtevaarteconomie.

Doel is om een breed ‘Flanders’ Space’ ecosysteem te ontwikkelen, met internationale uitstraling en maximale maatschappelijke return, bijvoorbeeld uit Europese projecten en middelen.

Daarnaast zit er onontgonnen potentieel in kruisbestuivingen tussen verschillende sectoren en complementaire technologieën, zoals artificiële intelligentie, internet of things en machine learning.

Ook zijn er nog geen duidelijke ethische en juridische richtlijnen rond dit soort innovatieve toepassingen. Verder gaat het om een sterkere profilering op de internationale markt en valorisatie van kennis voor een duurzame economie.