Verkleinen afvalberg in wetenschappelijke laboratoria

Labomateriaal verdwijnt meestal na eenmalig gebruik in de vuilnisbak. Onderzoekers van UAntwerpen zetten zich nu in voor plasticreductie en voor de ontwikkeling van duurzamere alternatieven.

Trefwoorden: #afval, #laboafval, #plastic, #UAntwerpen

Lees verder

Nieuws

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - De Universiteit Antwerpen heeft een project opgestart om het plastic laboafval drastisch terug te dringen en de plastic voorwerpen op termijn te vervangen door meer duurzame materialen.

Productontwikkelaar Joren Van Loon: “We hebben een voorstudie gedaan in een onderzoeksgroep op onze universiteit. De zowat 30 wetenschappers verbruikten op 1 jaar tijd 36.000 pipetjes, 11.200 safe-locktubes en 6.400 handschoenen.” Op de Universiteit Antwerpen werd in 2017 liefst 6,1 ton laboafval (plastic en andere materialen samengeteld) afgevoerd.

Het Departement Productontwikkeling van de Antwerpse universiteit en de chemieonderzoeksgroep AXES (Antwerp X-ray analysis, Electrochemistry and Speciation) slaan de handen in elkaar, maar ook andere onderzoeksgroepen toonden reeds interesse.

De samenwerking moet leiden tot een stevige plasticreductie in de labo’s en wil op korte termijn ook zorgen voor duurzamere alternatieven.