Hein Dirix: nieuwe baas bij Spie

Hein Dirix (53) volgt Johan Dekempe op als afgevaardigd bestuurder van SPIE Belgium, de onafhankelijke Europese marktleider in multi-technische dienstverlening in energie en communicatie.

Trefwoorden: #Engineering, #HR, #HR, #IoT, #Maintenance, #Spie

Lees verder

HR

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - Spie is gekend voor zijn ‘bolt-on acquisities’ van kleinere bedrijven in dezelfde sector die snel geïntegreerd worden. “Dat zullen we blijven doen maar ik zie ook mogelijkheden om de organische groei te versnellen”, zegt Hein Dirix.

In ‘gebouwen’ is Spie in de eerste plaats een dienstverlener voor installaties en onderhoud. “We doen er het gedetailleerde uitvoeringsontwerp. Het meer ‘conceptuele’ gebeurt meestal door engineeringbureaus. Veelal krijgen we een min of meer uitgewerkte studie en een functioneel lastenboek waaraan we ons uitvoeringsontwerp aanpassen, de installaties aankopen, bouwen en onderhouden. Maar soms e doen we zelf ook het conceptuele design.”

Competenties aanwezig in de ene vestiging kunnen ook opgebouwd worden in andere vestigingen. Hij denkt bijvoorbeeld aan intrusiebeveiliging, branddetectie,… De ene site kan de andere opleiden.

“Competenties maar ook mensen kunnen bewegen.” Hij ziet ook meer potentieel in cross selling. Zo zou Spie meer HVAC in de industrie kunnen wegzetten, bijvoorbeeld. “In infrastructuur hebben we een grote ploeg voor glasvezels. Die kunnen we ook in gebouwen ten gelde maken.” Het vergt mensen bij- en omscholen, investeren, ...

Versnelde digitalisering
Na de integratie van Systemat -nu ICS- kan ook versneld aan de digitalisering gewerkt worden. “We kunnen hiermee gemeenschappelijke producten in de markt zetten en op zoek gaan naar specifieke IoT-projecten die de efficiëntie en het comfort in de operaties van de klant verbeteren, data verwerken, ...”

Dirix hoort ook concrete vragen uit de markt: komen, van ontwikkelaars die nieuwe concepten van kantoorgebouwen uittekenen, dynamische werkomgevingen -open office, work bubbles, mobiel werken, ...

“Er gaat nog veel efficiëntie verloren. Zo kunnen we helpen om mensen aan te sturen naar de plek waar ze die dag gaan werken. Op welk ogenblik is wat beschikbaar, met aangepaste verwarming, ventilatie en verlichting,…” Hij mikt op de implementatie, niet op de exploitatie als zodanig, maar dan wel weer op het technisch onderhoud van de gebouwen. “Bouwen en onderhouden.”

De industrie
De ervaring die hij met IT en IoT in gebouwen opdoet, wil hij ook bruikbaar maken in de industrie. “In de industrie gaat onze aandacht vooral naar de realisatie van technische installaties. Tevens wil ik er onderzoeken of Spie ook in de richting van assetmanagement iets kan betekenen.”

“Die industrie is meer behoudgezind dan de bouw waar BIM -eigenlijk een digitale twin- al langer ingang vindt met het oog op de exploitatie en het onderhoud van installaties maar bijvoorbeeld ook al vertaald kan worden naar opleidingen toe.” Destijds zag hij dat ook in de kerncentrales van Engie waar digitale twins gebouwd werden van bepaalde delen van de centrale, met het oog op werkvoorbereiding en het opleiden van mensen.

Bij Spie loopt een industrieel proefproject rond blockchain. “Bij onderhoud gaan we een QR-code op toestellen kleven. De onderhoudstechnicus kan die na zijn tussenkomst scannen. De klant krijgt automatisch bericht dat het werk is uitgevoerd en tegelijk ook wordt de onderhoudsactiviteit verrekend. Dat alles vereenvoudigt de opvolging en de administratie”, vertelt Dirix.

Wereldervaring
Binnen Engie werkte Dirix in zes verschillende landen: Chili, UAE, Zuid-Korea, Frankrijk, Nederland en België. “Ik had een droom om in elk continent gewerkt te hebben.” Wat hij van die ervaring meenam? “Je bent ervan doordrongen dat er andere en ook betere manieren van werken kunnen bestaan. Daarvoor open te kunnen zijn.”

Van Zuid-Amerika blijft hem de warmte en collegialiteit van de mensen bij. “De vriendschap onder collega’s. Meer dan in Europa. Je deed er ook niets zonder relaties. In Europa overheerst de professionaliteit in het samenwerken wat ook weer bepaalde voordelen heeft.”

Zuid-Korea kent een zeer extreem hiërarchisch werksysteem “maar het ging soms verdomd snel.” De discipline was indrukwekkend. “De mensen leven er echt met het bedrijf mee. Tijdens een crisis zag ik medewerkers zelf geld lenen aan het bedrijf opdat het uit de cashproblemen zou geraken. Medewerkers namen er de trap om er de energie van de lift te besparen. Ze hielden hun jas aan om te besparen op verwarming ...”

In de UAE vond hij 23 jaar geleden geen echte lokale cultuur. “Toen organiseerden de Europeanen en Amerikanen er het werk. Schrijnend was wel de moderne slavernij. Die uitbuiting markeerde me. De Emirati zijn ondertussen veel veranderd. Ze namen er het heft in eigen handen.”

Mensen
“Wat me hier aantrok is dat de mens centraal staat in het bedrijf”, besluit Dirix. Zelf was hij eerder actief in operationele functies maar toch ook drie jaar in HR. “Mensen zijn ons belangrijkste kapitaal. Hoe ga je zorgend -caring- om met mensen? Hoeveel en welke kansen geef je? Hier kunnen mensen doorgroeien.”

In de industrie is het vinden van mensen vaak de beperkende factor. “We zoeken goede projectleiders, project engineers om projecten voor te bereiden en alles super-efficiënt te laten verlopen op de werf. We zoeken ook technisch geschoolde, uitvoerende medewerkers.”

Alle klassieke rekruteringspaden worden bewandeld. Scholen, advertenties, recruiters, headhunters, ... Spie heeft een succesvol coöptatieprogramma waarbij medewerkers betaald krijgen voor collega’s die ze nieuw aanbrengen. Maar het plan is alvast om nog agressiever tewerk te gaan in de rekrutering.

“Het verloop bij ons is laag -1,3% medewerkers namen vorig jaar zelf ontslag- maar we zien nu dat toch significant meer mensen van bij ons worden weggekaapt. We doen onze benchmarks en menen dat we competitief zijn, ook op vlak van loonvoorwaarden.”

Maar medewerkers worden wel veel meer benaderd dan voorheen. The war on talent is on. “Ik vrees dat we zelf ook agressiever zullen moeten tewerk gaan. Ik wil ook meer internationaal zoeken.” Dirix erkent daarbij het belang van ‘taal’ maar ook van mobiliteit die vaak ver zoek is ...

Afrondend: “In engineering zal er veel veranderen. Er zijn verschillende scenario’s rond de intrede van automatisering, artificiële intelligentie,… De ene vergt al meer tijd dan de andere maar die zaken komen er aan.” Hij gelooft er steevast in, maar hoopt dat het niet te snel zal gaan, “want anders kunnen onze mensen niet meer volgen.”


ACHTERGROND
Hein Dirix, die zelf burgerlijk ingenieur (KU Leuven) is en een diploma General Management heeft van het Centre Européen d’Education Permanente (Fontainebleau), komt hij uit een nest van ingenieurs. Zijn loopbaan begon hij in 1990 bij Exxon Chemicals maar al snel schoof hij naar Electrabel waar hij verschillende operationele en onderhoudsfuncties had in centrales.

Daarna Tractebel Engineering (VAE), BU Generation (Electrabel) en ECL (Chili). In 2008 werd hij VP Synergy and Performance van GDF SUEZ (Parijs). In 2010 werd hij directeur human resources bij Tractebel Engineering en sinds midden 2013 was hij algemeen directeur van Technum dat in 2016 onder Tractebel kwam waar hij dan EVP werd van de Business Line Infrastructure, Building & Environment.

Twee jaar later gaf hij zijn ontslag bij Tractebel. Hij zou een eigen zaak beginnen. Hij verliet het bedrijf in december en werkte een tweetal maanden aan de oprichting van zijn firma. Hij zou samenwerken met een private equity investeerder om kleinere bedrijven aan te kopen, terug op de sporen te zetten en dan weer te verkopen.

Omdat dit een traagzaam proces is, zou hij zich tegelijk in immobiliën gooien. Toen hij door een headhunter gecontacteerd werd voor Spie stond hij dan ook niet onmiddellijk te springen om de nieuwe koers los te laten en de ene grote Franse groep te ruilen voor een andere. “Ik had die cultuur gehad en wou mijn lot in eigen handen nemen. Ik wilde werken met korte beslissingslijnen, voelen waarmee ik bezig ben in een open, directe cultuur, niet met ‘voorzichtige’ mensen.”

Dat bleek nu net wat Spie zocht. .Na vijf gesprekken met Spie-mensen sprak hij ook met voorzitter en CEO wereldwijd Gauthier Louette. “Uiteindelijk vond ik er een veel pragmatischer beleid en een directe communicatie. Dat beviel me enorm en ik hapte toe.” Hij zette het eigen bedrijf stop en begon op 1 maart bij Spie waar hij twee maanden parallel liep met zijn voorganger Johan Dekempe.

Ondertussen bezocht hij alle filialen en had er talloze gesprekken op vele niveaus. “Ik heb een goed beeld op Spie België en Luxemburg en ideeën voor verdere verbetering.” Hij is er stellig van overtuigd dat hij niet zo ver had kunnen staan was hij van bij de start ondergedompeld in het werk. “Op de 28 jaar die ik bij Engie werkte in een elftal functies kende ik hoogstens twee dagen overdracht.”