Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

De 44 windturbines van Norther werden in minder dan drie maanden tijd geïnstalleerd. Door de goede weers­omstan­dig­heden, expertise en vlotte samenwerking kon dit zo snel gerealiseerd worden.

Trefwoorden: #groene stroom, #MHI Vestas, #Noorzee, #Norther, #offshore windpark, #Van Oord, #windturbine

Lees verder

Techniek

( Foto: Norther )

ENGINEERINGNET.BE - Begin februari werd met de meest cruciale fase in de bouw van het grootste offshore windpark van België begonnen, namelijk de installatie van 44 turbines. Amper drie maanden later staan ze er allemaal, wat een record is.

Hierdoor zal het offshore windpark Norther al voor het einde van de zomervakantie volledig operationeel zal zijn.

Voor de bouw werd een beroep op twee leveranciers: MHI Vestas Offshore Wind en Van Oord. Deze laatste verzorgde het design, de engineering, de levering en de ingebruikname van de fundamenten van de windturbines en de elektrische infrastructuur (OHVS en bekabeling) en was ook verantwoordelijk voor het transport van de windturbines.

Het Deense MHI Vestas leverde de 44 turbines met elk een maximale productiecapaciteit van 8,4 MW. De afzonderlijke onderdelen van de megaturbines zijn indrukwekkend. De windturbine is hoger dan het Atomium in België.

De wieken van de windturbines rijzen ongeveer 180 meter boven de zeespiegel. De nacelle, de behuizing op de top van de mast, weegt ongeveer 350 ton en is ongeveer even groot als een vrijstaande woning. In de nacelle zitten machinecomponenten zoals de tandwielkast en de generator.


ACHTERGROND
Het windpark Norther ligt op 23 kilometer voor de kust van Oostende en heeft een totale capaciteit van 370 MG, de grootste productiecapaciteit van alle huidige Belgische windparken. Het is het zesde windmolenpark op de Noordzee.

De opgewekte windenergie vloeit naar het Belgische stroomnet en zal verkocht worden aan Engie (50%) en Eneco (50%).