ArcelorMittal investeert 160 miljoen euro om koolstofuitstoot te verlagen

ArcelorMittal Belgium is gestart met de bouw van twee nieuwe baan­brekende installaties in Gent om de kool­stof­uit­stoot terug te dringen. Hiervoor wordt 160 miljoen euro geïnvesteerd.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #bio-ethanol, #Gent, #koolstof, #uitstoot

Lees verder

Techniek

( Foto: North Sea Port )

ENGINEERINGNET.BE - Voor de financiering van deze beide projecten verkreeg het bedrijf innovatiesteun van onder meer de Europese Unie en de Vlaamse overheid en in een eerste fase zal ongeveer 400.000 ton CO2-emissies per jaar vermeden worden.

Het eerste project is de realisatie van de Torero-installatie, die houtafval zal verwerken tot biokoolstof die geschikt is voor het hoogovenproces. Hierdoor wordt de injectie van fossiele poederkool verminderd waardoor de CO2-uitstoot daalt. Deze installatie zal in de beginfase jaarlijks 120.000 ton afvalhout omzetten in ongeveer 50.000 ton biokolen.

De technologie van het torrefactieproces is ontwikkeld door het bedrijf Torr-Coal, het afvalhout zal geleverd worden door Renewi. De bouw van de nieuwe installatie creëert 70 externe jobs en een 10-tal nieuwe permanente directe jobs voor de uitbating van deze installatie.

Het tweede project is de bouw van een Steelanol-installatie, waarmee een deel van de koolstofhoudende gassen van de hoogovens omgevormd wordt tot bio-ethanol die gebruikt kan worden als brandstof voor transport of voor de productie van kunststoffen. Dit is de eerste industriële installatie in zijn soort in Europa en zal goed zijn voor een jaarlijkse productie van 80 miljoen liter bio-ethanol.

De technologie in het gasconversieproces is ontwikkeld door het bedrijf LanzaTech uit Chicago. Deze technologie maakt gebruik van microben, die zich voeden met koolstofmonoxide om bio-ethanol te produceren.

Voor de bouw van de nieuwe installatie, zullen er tot 500 externe jobs gecreëerd worden en een 30-tal nieuwe permanente directe jobs voor de uitbating van deze installatie.

De indienstneming en eerste productie van beide projecten worden verwacht tegen eind 2020.