Uitrol eerste 5G-diensten ten laatste tegen 2022

Economie 6/05/2019 11:56:37

Uit onderzoek van Vertiv en technologie­analyse­bedrijf 451 Research naar de status van 5G blijkt dat 98% van de operators in 2022 hun eerste commerciële 5G-diensten uitgerold zullen hebben.

Lees hieronder verder   
Verwant

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Industrial security als bescherming tegen keerzijde digitalisering

Ongeordend ’brein-geïnspireerd netwerk’ herkent ordelijke patronen

Transistoren van germanium voor betrouwbare quantumberekeningen

Bedrijfsleiders schatten kosten van cyberattacks veel te laag in

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

(13/1) ECA Group plant nieuwe fabriek in Haven Oostende

(13/1) Schneider Electric monitort energieverbruik wagenpark VITO

(8/1) Solid state LiDAR-expert Xenomatics definitief gelanceerd

(8/1) Mogelijk zwart gat gevormd door neutronensterren

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoek biedt inzicht in strategieën en implemen­tatie­plannen voor 5G en Edge van meer dan honderd inter­natio­nale beslissers in de telecom, alsook de diensten die ondersteund worden door vroege implementaties en de belangrijkste technische enablers voor 5G-succes.

Respondenten zijn zeer optimistisch over de vooruitzichten van 5G en zijn hard op weg met hun implementatieplannen. 12% van de operators verwacht in 2019 5G-diensten uit te rollen, en nog eens 86% verwacht dit te doen tegen het jaar 2021.

Hierbij zijn de eerste diensten vooral gericht op het ondersteunen van bestaande datadiensten (96%) en nieuwe klantenservices (36%). Ongeveer een derde van de respondenten (32%) verwacht bestaande enterprise-diensten te ondersteunen; 18% verwacht nieuwe enterprise-diensten te leveren.

Netwerken blijven zich ontwikkelen en dekking wordt steeds groter. Daardoor wordt 5G op zichzelf een belangrijke enabler voor opkomende edge-toepassingen waarvoor dataoverdracht met veel bandbreedte en lage latency nodig is, zoals virtual en augmented reality, digitale gezondheidszorg en slimme huizen, gebouwen, fabrieken en steden.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat hier tevens een grote uitdaging ligt voor de sector. Zo verwacht de meerderheid van de respondenten (68%) dat ze pas vanaf 2028 of later volledige 5G-dekking zullen bereiken. 28% verwacht in 2027 volledige dekking te hebben, en slechts 4% verwacht totale dekking in 2025.

Voor de ondersteuning van 5G-diensten zetten telecombedrijven de implementatie van multi-access edge computing-sites (MEC) in gang, om de mogelijkheden van de cloud direct naar het radio access network (RAN) te brengen. 37% van de respondenten gaf aan dat ze al bezig zijn met het implementeren van MEC-infrastructuur voor 5G-implementaties, terwijl nog eens 47% van plan is om MEC’s te implementeren.

Nu nieuwe computinglocaties online komen die 5G ondersteunen, wordt het om winstgevend te blijven belangrijker om steeds dichtere netwerken op afstand te monitoren en beheren. Op het gebied van beheer op afstand, werd data center infrastructure management (DCIM) genoemd als belangrijkste enabler (55%), gevolgd door energiemanagement (49%).

Verder geeft het onderzoeksrapport aan dat om de netwerkdichtheid te krijgen die voor 5G nodig is, operators het aantal RAN-locaties wereldwijd de komende tien tot vijftien jaar mogelijk moeten verdubbelen, en dat maakt beheer op afstand cruciaal. << (Guy Leysen) (foto: efks - 123RF)


Leestip
Lees het volledige rapport

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: extreme hitte bestrijden met irrigatie

Een internationaal team is er op basis van metingen en wereldwijde klimaatsimulaties in geslaagd om de klimatologische effecten van irrigatie te isoleren van de effecten van de opwarming.

Onderzoek naar haalbaarheid elektrificatie industriële gasketels

Uit Nederlands onderzoek van ECN part of TNO blijkt dat alleen gasgestookte vlampijpketels met een thermisch vermogen van minimaal 5 MW potentieel geschikt zijn om te retrofitten.

50% van de bedrijven slecht voorbereid op cyberaanvallen

Uit onderzoek, dat Forrester Consulting uitvoerde in opdracht van Fortinet uitvoerde, blijkt dat industriële bedrijven door de toenemende digitalisering kwetsbaarder zijn voor cybercrime.

Octrooien in de prijzen op European Inventor Awards- artikel

Op de 14e editie van de European Inventor Award in Wenen gingen prijzen naar vindingen in kunststofrecyclage, de diagnose van kanker, DNA-testen, anti-fouling en herlaadbare batterijen, ...

Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

Metaforum, de interdisciplinaire denktank van KU Leuven, bekijkt hoe België kan bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en de Europese Green Deal.

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Promovendus Vincent Groenhuis verzachtte met verschillende prototypes van 3D geprinte biopsierobots het leed van de patiënt en maakt borstkankeronderzoek nauwkeuriger en efficiënter.

3 miljoen euro voor 22 Extended Reality-projecten

VLAIO steunt ondernemers om de mogelijkheden van Extended Reality-technologie te verkennen, samen met aanbiedende bedrijven. Extended Reality omvat Virtual Reality en Augmented Reality.

Prominente fysici: “Bouw een versneller van 100 kilometer bij CERN”

Een grote nieuwe deeltjesversneller bij CERN, met een omtrek van 100 kilometer, is de verstandigste keus om de deeltjesfysica de komende decennia echt vooruit te helpen.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners