Uitrol eerste 5G-diensten ten laatste tegen 2022

Economie 6/05/2019 11:56:37

Uit onderzoek van Vertiv en technologie­analyse­bedrijf 451 Research naar de status van 5G blijkt dat 98% van de operators in 2022 hun eerste commerciële 5G-diensten uitgerold zullen hebben.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aegis bevestigt deelname aan WNIE LIVE 2019

Met nieuw exoskelet nu ook zijstappen mogelijk

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

ML6 opent nieuw kantoor in Gent

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het onderzoek biedt inzicht in strategieën en implemen­tatie­plannen voor 5G en Edge van meer dan honderd inter­natio­nale beslissers in de telecom, alsook de diensten die ondersteund worden door vroege implementaties en de belangrijkste technische enablers voor 5G-succes.

Respondenten zijn zeer optimistisch over de vooruitzichten van 5G en zijn hard op weg met hun implementatieplannen. 12% van de operators verwacht in 2019 5G-diensten uit te rollen, en nog eens 86% verwacht dit te doen tegen het jaar 2021.

Hierbij zijn de eerste diensten vooral gericht op het ondersteunen van bestaande datadiensten (96%) en nieuwe klantenservices (36%). Ongeveer een derde van de respondenten (32%) verwacht bestaande enterprise-diensten te ondersteunen; 18% verwacht nieuwe enterprise-diensten te leveren.

Netwerken blijven zich ontwikkelen en dekking wordt steeds groter. Daardoor wordt 5G op zichzelf een belangrijke enabler voor opkomende edge-toepassingen waarvoor dataoverdracht met veel bandbreedte en lage latency nodig is, zoals virtual en augmented reality, digitale gezondheidszorg en slimme huizen, gebouwen, fabrieken en steden.

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt echter dat hier tevens een grote uitdaging ligt voor de sector. Zo verwacht de meerderheid van de respondenten (68%) dat ze pas vanaf 2028 of later volledige 5G-dekking zullen bereiken. 28% verwacht in 2027 volledige dekking te hebben, en slechts 4% verwacht totale dekking in 2025.

Voor de ondersteuning van 5G-diensten zetten telecombedrijven de implementatie van multi-access edge computing-sites (MEC) in gang, om de mogelijkheden van de cloud direct naar het radio access network (RAN) te brengen. 37% van de respondenten gaf aan dat ze al bezig zijn met het implementeren van MEC-infrastructuur voor 5G-implementaties, terwijl nog eens 47% van plan is om MEC’s te implementeren.

Nu nieuwe computinglocaties online komen die 5G ondersteunen, wordt het om winstgevend te blijven belangrijker om steeds dichtere netwerken op afstand te monitoren en beheren. Op het gebied van beheer op afstand, werd data center infrastructure management (DCIM) genoemd als belangrijkste enabler (55%), gevolgd door energiemanagement (49%).

Verder geeft het onderzoeksrapport aan dat om de netwerkdichtheid te krijgen die voor 5G nodig is, operators het aantal RAN-locaties wereldwijd de komende tien tot vijftien jaar mogelijk moeten verdubbelen, en dat maakt beheer op afstand cruciaal. << (Guy Leysen) (foto: efks - 123RF)


Leestip
Lees het volledige rapport

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Rockwell Automation helpt bij integratie van veiligheid in machines - techniek

Machine-ontwerpers moeten steeds meer veiligheidsaspecten in het ontwerp van industriёle systemen integreren. Rockwell Automation ontwikkelde 7 nieuwe safety modules voor drie I/O platforms.

Oracle wordt partner van Start it @KBC

Op Start it @KBSea heeft technologiebedrijf Oracle aangekondigd dat het zich aansluit als partner van Start it @KBC, waardoor deze nog meer technologische expertise aan boord haalt.

Follow-upinspectie Doel 3 geeft groen licht voor heropstart

De waterstofvlokken in de wanden van de reactorkuip van Doel 3 zijn niet geëvolueerd en er zijn ook geen nieuwe indicaties bij gekomen. Dat blijkt uit een follow-upinspectie.

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

DHL Express gaat een maand de StreetScooter uittesten in België. Dit past in hun ‘GoGreen’ programma en moet uitwijzen of de inzet van elektrische bestelwagens buiten steden haalbaar is.

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

Onderzoekers van de VUB en de ULB starten vrijdag op Brussels Health Campus met dit innoverende proefproject om relatie tussen mens en machine te bestuderen.

Pilz introduceert veilig radarsysteem voor zonebewaking - techniek

Het LBK-systeem van Pilz voor de beveiliging van gevarenzones is gebaseerd op radartechnologie. Het LBK-systeem is ongevoelig voor externe invloeden, zoals stof, regen, licht, vonken, ... .

Jan De Nul haalt opnieuw Deens contract binnen

Jan De Nul Group heeft een contract getekend met Vattenfall Vindkraft Kriegers Flak voor het vervoer en de installatie van windturbines voor het Deense Kriegers Flak Offshore windmolenpark.

Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

Het Nederlandse studententeam Forze kwam tijdens de Supercar Challenge op het TT Circuit in Assen als tweede over de finish en versloegen verschillende conventionele benzine racewagens.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners