Ontwikkeling nieuwe methode voor schatting biomassa van bossen

De Universiteit Gent en de Wageningse universiteit combineren LiDAR-gegevens met Terrestrial Laser Scanning om de biomassa van bossen beter te kwantificeren in het nieuwe 3D-Forest project.

Trefwoorden: #3D, #Australië, #biomassa, #bossen, #CO2, #drones, #emissies, #klimaat, #LiDAR, #REDD+, #schatting, #Terrestrial Laser Scanning, #Universiteit Gent, #Universiteit Wageningen, #virtueel, #workshop

Lees verder

research

( Foto: Belspo )

ENGINEERINGNET.BE - Bossen spelen een essentiële rol in de regulering van het klimaat. Ze zijn de op één na belangrijkste koolstofput van de planeet, na de oceanen.

Het kwantificeren van de voorraden biomassa en koolstof in tropische bossen is een internationale prioriteit geworden bij de implementatie van REDD+. Dit staat voor: vermindering van de emissies door ontbossing en aantasting van bossen.

Traditionele methoden om de biomassa van bossen te schatten, zijn onder meer gebaseerd op volumeschattingen na houtkap. Boskap is echter duur, onpraktisch of ongewenst.

Onderzoekers van de Universiteit Gent en de Universiteit van Wageningen in Nederland werken daarom aan de ontwikkeling van nieuwe methoden voor in-situ schatting van de driedimensionale structuur en biomassa van bossen.

Tijdens een twee maanden durende veldcampagne in het droge seizoen in Australië werden LiDAR-gegevens, ofwel Light Detection And Ranging, verzameld. Deze data zijn afkomstig van verschillende land- en luchtplatformen binnen vijf tropische locaties.

De sites die werden geselecteerd zijn onderdeel van het Australische onderzoeksnetwerk voor terrestrische ecosystemen en bieden een uitstekende infrastructuur, zoals torens of kranen. Dit maakt metingen boven het bladerdak mogelijk.

Nu is het via Terrestrial Laser Scanning (TLS) mogelijk om 'virtuele bossen' te maken met een hoog detailniveau. De ruimtelijke dekking is echter beperkt. Om die dekking te vergroten, is het noodzakelijk om LiDAR-gegevens toe te voegen afkomstig van drones.

Verwacht wordt dat de combinatie van bottom-up en top-down gegevens leidt tot betere schattingen van de biomassa, evenals kennis over hoe metingen op perceelniveau kunnen worden omgezet in informatie op landschapsniveau.


Het 3D-Forest team geeft op 6 en 7 mei een workshop, die is gewijd aan het gebruik van TLS in bosecologie.