Vier tot zes jaar toponderzoek in ... 3 minuten (+video)

Elk jaar worden in Vlaanderen 1.800 doctoraatsstudies afgewerkt. Maar waarover gaan al die onderzoeken? De Vlaamse PhD Cup zoekt naar doctors die hun onderzoek in 3 minuten willen uitleggen.

Trefwoorden: #Scriptie, #Scriptieprijs, #Vlaamse Phd Cup

Lees verder

Opleiding

( Foto: © Johan Van Der Hasselt )

ENGINEERINGNET.BE - In Vlaanderen wordt heel wat excellent onderzoek verricht. Helaas delen wetenschappers hun werk nog te vaak enkel met vakgenoten op conferenties of via publicaties in vakbladen.

Via de PhD Cup wil Scriptie vzw wetenschappers leren hoe ze met hun onderzoek ook het brede publiek kunnen bereiken.

Intensieve training
De wedstrijd mikt op wetenschappers die in het voorbije anderhalf jaar hun doctoraat behaalden. In een eerste fase selecteert een jury van academici en journalisten 16 onderzoekers uit alle kandidaten. Zij krijgen een vierdaagse media- en communicatietraining door experten als Phara de Aguirre.

Op het programma: helder en overtuigend leren presenteren, stemcoaching, maar ook schrijf-, interview- en cameratraining. Dat alles om te leren hoe ze hun complexe onderzoek naar het grote publiek kunnen vertalen. De wedstrijd schotelt hen daarbij een stevige uitdaging voor: doe de kern van je onderzoek uit de doeken in een heldere presentatie van maximum drie minuten.

Doctors gezocht
De ontknoping volgt op 6 oktober in de BOZAR in Brussel. Bij de finale nemen de beste acht onderzoekers het live tegen elkaar op voor een publiek, jury en camera’s.

De inzet: een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 5.000 euro en een uitnodiging om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen. Al wie in het voorbije anderhalve jaar jaar tot doctor promoveerde, kan zich tot eind juni registreren via phdcup.be?

Astronautenbrein
In 2018 ging de Vlaamse PhD Cup naar ruimtevaartonderzoeker dr. Angelique Van Ombergen (UAntwerpen) voor haar doctoraat over de invloed van ruimtereizen op het menselijk brein.

Van Ombergen blikt met plezier terug op haar deelname aan de Vlaamse PhD Cup: "Ik kan de wedstrijd alleen maar aanraden aan pas gepromoveerde onderzoekers. De PhD Cup is echt een schitterend initiatief met een toporganisatie. Het zorgt er duidelijk voor dat wetenschap weer een beetje meer de toegang vindt naar het grote publiek,?iets waar we?allemaal baat bij hebben."

Bij de finale op 6 oktober zal Van Ombergen, tegenwoordig verbonden aan de Europese Ruimtevaartorganisatie, de aanwezigen trakteren op een lezing over de menselijke krachtinspanningen in de ruimte.


Video: