Bosch en Powercell sluiten brandstofcellendeal

Economie 2/05/2019 13:30:43

Bosch en de Zweedse brandstofcellenproducent Powercell Sweden gaan samenwerken om diens PowerCell S3 fuel cell stack voor de automotive markt te ontwikkelen, produceren en vermarkten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Expertenconsortium lanceert project rond zonnetechnologie op zee

Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Meer elektriciteit van zonneparken op net mogelijk met slimme regelaar

Proefproject met dynamische verlichting op Veurnse Suikersite

Biogas belangrijke pion in energietransitie - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

(26/6) Port of Antwerp en UAntwerpen leggen innovatieve asfaltweg aan

(26/6) Haven van Oostende organiseert Waterstofdagen

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De huidige versie van de PowerCell 3 heeft een energiebereik van 30-125 kW. Zijn energiedichtheid is wereldklasse.

Robert Bosch en Powercell Sweden zullen samenwerken om PowerCell’s nieuwe PEM (polymeer-electrolyt membraan) brandstofcel helemaal productierijp te maken waarna Bosch de technologie onder licentie zal produceren voor de wereldwijde automotive markt.

Bosch betaalt PowerCell 50 miljoen euro voor deze licentie en een royalty bedrag voor elk verkocht product.

Bosch verwerft dus het exclusieve recht om de nieuwe S3 brandstofcel te produceren en te verkopen voor toepassingen in auto’s, vrachtwagens en bussen. Het akkoord slaat niet op de stack die PowerCell ontwikkelt binnen het Duitse Autostack Industrie-project (ASI). Dit project wordt deels door de Duitse overheid gefinancierd en waarvan ook BMW, Daimler, Ford en Volkswagen deel uit maken.

De PowerCell S2 stack is evenmin deel van deze deal. De nieuwe S3 stack wordt ten laatste in 2022 gelanceerd en Bosch behoudt het alleenrecht -in die markt- gedurende de zeven daaropvolgende jaren.

“We zullen deze markt ontwikkelen,” zegt Dr. Stefan Hartung, lid van de beheerraad bij Bosch en voorzitter van de Mobility Solutions business sector.

Bosch rekent dat 20% van alle elektrische voertuigen wereldwijd op brandstofcellen zullen lopen tegen 2030. In zijn bedrijfsvisie speelt de brandstofcel een cruciale rol in de elektrificatie van de mobiliteit. Dat moet eerst en vooral gebeuren in het vrachtvervoer op de weg. Bij trucks. Daarna in personenwagens.

Maar dat vergt dat de kostprijs van brandstofcellen drastisch daalt. Het duurste onderdeel in zo’n cel, goed voor zowat tweederden van de totale kostprijs van het systeem, is de stack.

“Door het commercialiseren en het wijdverbreid vermarkten van deze technologie, zal Bosch schaalvoordelen realiseren en de kosten verminderen,” aldus Hartung.

Ook de prijs van de waterstof moet naar beneden. Nu kost die meer dan 5 euro/kg. Anderzijds levert één kilogram waterstof evenveel energie als drie liters diesel... Waterstof tanken kan sneller dan een elektrische batterij opladen. Op een paar minuten.

Bosch produceert al onderdelen voor waterstofsystemen en is ook al actief in solid-oxide brandstofcellen (SOFC). Sinds midden vorig jaar werkt het samen met het Britse Ceres Power om die technologie te verbeteren voor kleine krachtcentrales (10 kW) om de industrie en datacenters pieken op te vangen, bijvoorbeeld.

PowerCell behoudt het recht om de S3 stack in andere markten (vb marine en stationaire toepassingen) te verkopen. Het is nu bezig om de productie geleidelijk om te bouwen van manueel naar semi-automatisch.

“Door samen te werken met Bosch kunnen we in de automotive industrie een commerciële doorbraak forceren die we alleen heel moeilijk zouden kunnen realiseren”, aldus Per Wassén, CEO van PowerCell. << (Luc De Smet) (foto: Bosch)

PowerCell is een spin-out van de Volvo Group (2008), telt een 60-tal medewerkers en heeft zijn hoofdkwartier in Göteborg.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oplosmiddel creëert 2 halfgeleiders uit 1 polymeer

Een internationaal onderzoeksteam ontwikkelde een methode om twee halfgeleiders uit één polymeer te maken, door het oplosmiddel te veranderen waaruit de polymeerfilm gemaakt wordt.

Open IoT-platform moet Waals energienetwerk uitbalanceren

De Waalse energieverdeler ORES doet een beroep op het open IoT-platform MindSphere van Siemens voor haar E-Cloud-project in de economische zone ZAE in Doornik.

Nieuw Europees netwerk stimuleert industriële toepassing lignine

LignoCOST is gericht op de ontwikkeling van een pan-Europees netwerk, dat de totale waardeketen bestrijkt van lignine: van grondstof tot rendabele en duurzame eindproducten.

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Dit bedrag gaat naar tien innovatieve investeringen in praktijkcentra voor land- en tuinbouwonderzoek, zoals het Proefcentrum Hoogstraten, Inagro en het Landbouwcentrum voor Voedergewassen.

Group Machiels neemt meerderheidsparticipatie in Waterleau

Het doel van deze participatie is om cruciale technologie inzake waterzuivering verder te verankeren in België en deze ook wereldwijd te vermarkten, in eerste instantie in Zuid-Amerika.

Onderzoekshub “Green Energy Park” officieel opgericht

Initiatiefnemers VUB en UZ Brussel hebben Green Energy Park officieel opgericht. Dit moet een grootschalige proeftuin worden, waar gezocht zal worden naar innovatieve en duurzame oplossingen

Thales Alenia Space bouwt telecomsatelliet voor Indonesië

Indonesië koos Thales Alenia Space voor ontwerp, productie en exploitatie van een nieuwe tele­communicatie­satelliet: SATRIA. Belgische vestigingen van dit bedrijf leveren ook technologie.

Belgisch Solar Team heeft nieuwste zonnewagen voorgesteld

Negentien ingenieursstudenten van de KU Leuven hebben hun splinternieuwe zonnewagen voorgesteld. Deze werd in één jaar tijd ontworpen, geproduceerd en geassembleerd.

SIMATIC PCS neo: nieuwe normen voor procesautomatisering

Siemens stelt nieuwe normen in de procesautomatisering en presenteerde op de Hannover Messe 2019 een innovatief, webbased Process Control System voor alle industrieën. SIMATIC PCS neo is gloednieuwe systeemsoftware die bedrijven in de procesindustrie unieke mogelijkheden biedt in het tijdperk van digitalisering. >>

Partners