Biomerkers zijn essentieel voor efficiënte immuuntherapie

HistoGeneX en de Universiteit Antwerpen werken samen aan de identificatie van biologische merkers om immuuntherapie voor de behandeling van kanker effectiever te maken.

Trefwoorden: #antilichaam, #biomerkers, #eiwitten, #HistoGeneX, #immuunsysteem, #immuuntherapie, #kanker, #kankercellen, #Kelly Schats, #Mark Kockx, #melanoma, #patiënten, #PD1, #PDL 1, #T-cellen, #tumor, #Universiteit Antwerpen

Lees verder

Techniek

( Foto: HistoGeneX )

ENGINEERINGNET.BE - Tot voor enkele jaren waren chirurgie, radiotherapie en chemotherapie de courante kankerbestrijdingsmiddelen.

Chirurgie kan echter alleen worden gebruikt om tumoren te verwijderen op bereikbare plaatsen. Radiotherapie en chemotherapie zijn ook schadelijk voor gezonde cellen, waardoor nare bijwerkingen optreden.

Bij immuuntherapie wordt het immuunsysteem van patiënten gestimuleerd om kankercellen aan te vallen, door het blokkeren van bepaalde eiwitten op T-cellen met behulp van een zogenoemd antilichaam.

Deze therapie zorgde voor een revolutie in de behandeling van kanker, maar er is op dit moment geen enkele manier om te voorspellen of een patiënt al dan niet positief op immuuntherapie zal reageren. Minder dan de helft van de patiënten die immuuntherapie krijgt, heeft er daadwerkelijk baat bij.

“Om het succes en de veiligheid van immuuntherapie te verbeteren, is het identificeren van zogenaamde biologische merkers voor de behandeling van patiënten essentieel”, aldus dr. Kelly Schats, promovenda aan de UAntwerpen en medewerker van HistoGeneX.

Schats focuste in haar onderzoek op biomerkers voor PD1/PDL1 immuuntherapie voor melanoma, een agressieve vorm van huidkanker. Er is echter nog geen biomerker of combinatie van biomerkers gevonden die met zekerheid het antwoord op immuuntherapie kan voorspellen.

“Dit toont aan hoe listig een tumor het immuunsysteem kan misleiden”, vertelt Mark Kockx, CEO van HistoGeneX. “Maar we komen dichterbij en hopen de trucjes die de tumor gebruikt, zo snel mogelijk volledig in kaart te brengen.”

HistoGeneX, opgericht in 2001 en hoofdzetel in Wilrijk, is de enige Belgische onderneming die deze expertise in huis heeft. Het bedrijf telt 140 medewerkers, van wie de helft wetenschappers.

Kockx: "We werken intensief samen met de Universiteit Antwerpen. Die samenwerking is erg stimulerend voor beide partijen en ondersteunt wederzijds de onderzoeks- en ontwikkelingsmogelijkheden.”