Onderzoekers ontwikkelen onzichtbare en herschrijfbare tags

Wetenschappers aan de Universiteit van Dresden hebben dunne (50 µm), flexibele, transparante en herschrijfbare PMMA-labels ontwikkeld, die na blootstelling aan uv-stralen zichtbaar worden.

Trefwoorden: #etiket, #herschrijfbaar, #labels, #Sirris, #tags, #TU Dresden, #uv-stralen

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE - Op het eerste gezicht lijken de tags geen enkel beeld te bevatten, tot ze aan uv-stralen worden blootgesteld omdat ze lichtgevende moleculen bevatten.

Het mechanisme is niet nieuw: de zuurstof in het blad vangt de lichtenergie van de lichtgevende moleculen op. De ultraviolette straling veroorzaakt een chemische reactie die zuurstof uit de laag verwijdert. De moleculen worden dan geactiveerd en kunnen licht uitstralen.

Door het toepassen van uv-straling met een fijn gefocuste laserstraal of door een masker dat alleen bepaalde delen van het etiket belicht, is het mogelijk om tekst of andere informatie met een hoge resolutie (>700 dpi) en een goed contrast te schrijven.

De inscripties zijn duidelijk zichtbaar na het schrijven, maar vervagen naarmate de luminescentie van de moleculen afneemt. Het etiket wordt dan onzichtbaar. Wanneer ze vervolgens aan een uv-flits worden blootgesteld, worden de moleculen tijdelijk gereactiveerd, zodat de informatie opnieuw kan worden gelezen.

Zodra de informatie niet meer nodig is, kan het etiket worden gewist, ook zonder contact, door blootstelling aan infrarood licht (1 minuut). Dit verhoogt de temperatuur van het plastic en de doorlaatbaarheid ervan voor gassen, waardoor er weer zuurstof terechtkomt in de zones waar het door uv-behandeling was verdwenen.

Deze tags kunnen tot 40 keer worden hergebruikt en het is mogelijk om labels van elke grootte te produceren, voor een kostprijs van minder dan 1,4 euro/m².

De toepassingen zijn legio, van het markeren van klassieke barcodes tot het uitwisselen van informatie in het dagelijks leven.


(Bewerking: Fabienne Windels, Sirris) (bron en figuur: TU Dresden (Sebastian Reineke) - Science Advances)