Onderzoekers ontwikkelen onzichtbare en herschrijfbare tags

Onderzoek & Wetenschap 29/04/2019 12:29:26

Wetenschappers aan de Universiteit van Dresden hebben dunne (50 µm), flexibele, transparante en herschrijfbare PMMA-labels ontwikkeld, die na blootstelling aan uv-stralen zichtbaar worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

De Lijn bestelt 200 extra hybride bussen bij VDL

Innovatief computermodel optimaliseert vrachtverkeer

Antwerpse haven wil goederenvervoer per spoor verdubbelen

Goederenvervoer tussen North Sea Port en achterland vooral via binnenvaart

Smartphone app voor vlotte toegang chauffeurs tot bedrijfssites

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Essentiële bouwstenen voor een connected gebouw

Hendrik Consciencegebouw - Brussel

dinsdag 14 januari 2020

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

Keuze van de redactie

(12/12) Groei Fanuc Benelux aanleiding tot investering in nieuw bedrijfspand

(11/12) 2X scherper beeld door combinatie microscopie­technieken

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op het eerste gezicht lijken de tags geen enkel beeld te bevatten, tot ze aan uv-stralen worden blootgesteld omdat ze lichtgevende moleculen bevatten.

Het mechanisme is niet nieuw: de zuurstof in het blad vangt de lichtenergie van de lichtgevende moleculen op. De ultraviolette straling veroorzaakt een chemische reactie die zuurstof uit de laag verwijdert. De moleculen worden dan geactiveerd en kunnen licht uitstralen.

Door het toepassen van uv-straling met een fijn gefocuste laserstraal of door een masker dat alleen bepaalde delen van het etiket belicht, is het mogelijk om tekst of andere informatie met een hoge resolutie (>700 dpi) en een goed contrast te schrijven.

De inscripties zijn duidelijk zichtbaar na het schrijven, maar vervagen naarmate de luminescentie van de moleculen afneemt. Het etiket wordt dan onzichtbaar. Wanneer ze vervolgens aan een uv-flits worden blootgesteld, worden de moleculen tijdelijk gereactiveerd, zodat de informatie opnieuw kan worden gelezen.

Zodra de informatie niet meer nodig is, kan het etiket worden gewist, ook zonder contact, door blootstelling aan infrarood licht (1 minuut). Dit verhoogt de temperatuur van het plastic en de doorlaatbaarheid ervan voor gassen, waardoor er weer zuurstof terechtkomt in de zones waar het door uv-behandeling was verdwenen.

Deze tags kunnen tot 40 keer worden hergebruikt en het is mogelijk om labels van elke grootte te produceren, voor een kostprijs van minder dan 1,4 euro/m².

De toepassingen zijn legio, van het markeren van klassieke barcodes tot het uitwisselen van informatie in het dagelijks leven. << (Bewerking: Fabienne Windels, Sirris) (bron en figuur: TU Dresden (Sebastian Reineke) - Science Advances)


Leestip
Lees hier het volledig wetenschappelijk artikel

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Ontwikkeling nieuwe biologische oppervlakte-actieve stoffen

Het Frans-Belgische onderzoeksteam ValBran produceert oppervlakte-actieve stoffen met een hoge toegevoegde waarde uit zemelen, het omhulsel van tarwekorrels, voor onder meer Ecover.

ERC Consolidator Grant voor ontwikkeling nieuwe generatie kwantumcomputers

Clement Merckling, principal member of technical staff bij imec, krijgt van de Europese Research Council een prestigieuze Consolidator Grant voor de uitwerking van zijn project NOTICE.

Primeur: BAM past kunstmatige intelligentie toe bij betonverharding

Converge analyseerde een grote hoeveelheid data over betonverharding om een systeem te bouwen dat kunstmatige intelligentie inzet om het verhardingsproces van beton te voorspellen.

Slimme hekwerken beschermen Haven Oostende

Het Europese project PASSAnT lanceerde onlangs een nieuwe beveiligingstool voor havens: slimme hekwerken met sensoren die moeten voorkomen dat onbevoegden havens binnendringen.

Stefan De Poorter wordt nieuwe Service Manager bij Rittal Belgium

De 49-jarige Stefan De Poorter is kersvers Service Manager. Zijn volledige loopbaan speelde zich af binnen het service verhaal. Het Rittal Service Team begint aan een nieuw hoofdstuk.

2 miljoen euro voor AI- en digitaliseringsprojecten bij hogescholen

Er komen zes nieuwe projecten bij hogescholen met specifieke aandacht voor toepassingen van AI bij ondernemingen en non-profitorganisaties, die zelf hier niet actief onderzoek naar doen.

Wervingsactiviteit eerste kwartaal 2020 stabiliseert

Uit de nieuwe ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit op de arbeidsmarkt positief zal blijven in het eerste kwartaal van 2020. 7% plant aanwervingen en 2% afdankingen.

3DExperience Lab verwelkomt 15 nieuwe deelnemers

Tijdens een event in Parijs werden de 15 nieuwe startups en scale-ups bekendgemaakt, die zullen deelnemen aan het 3DExperience Lab, het innovatieprogramma van Dassault Systèmes.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners