Onderzoekers ontwikkelen onzichtbare en herschrijfbare tags

Onderzoek & Wetenschap 29/04/2019 12:29:26

Wetenschappers aan de Universiteit van Dresden hebben dunne (50 µm), flexibele, transparante en herschrijfbare PMMA-labels ontwikkeld, die na blootstelling aan uv-stralen zichtbaar worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische auto-toeleveranciers verliezen 15% omzet - column

Plannen voor grootste Europese Li-Ion batterijenproducent

DHL test elektrische bestelwagen StreetScooter

VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

Bouw megagrootte multimodale site in North Sea Port

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(19/8) VUB en ULB starten proefproject met zelfrijdende shuttlebus

(19/8) Primeur: Nederlandse waterstofwagen verslaat benzine racewagens

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Op het eerste gezicht lijken de tags geen enkel beeld te bevatten, tot ze aan uv-stralen worden blootgesteld omdat ze lichtgevende moleculen bevatten.

Het mechanisme is niet nieuw: de zuurstof in het blad vangt de lichtenergie van de lichtgevende moleculen op. De ultraviolette straling veroorzaakt een chemische reactie die zuurstof uit de laag verwijdert. De moleculen worden dan geactiveerd en kunnen licht uitstralen.

Door het toepassen van uv-straling met een fijn gefocuste laserstraal of door een masker dat alleen bepaalde delen van het etiket belicht, is het mogelijk om tekst of andere informatie met een hoge resolutie (>700 dpi) en een goed contrast te schrijven.

De inscripties zijn duidelijk zichtbaar na het schrijven, maar vervagen naarmate de luminescentie van de moleculen afneemt. Het etiket wordt dan onzichtbaar. Wanneer ze vervolgens aan een uv-flits worden blootgesteld, worden de moleculen tijdelijk gereactiveerd, zodat de informatie opnieuw kan worden gelezen.

Zodra de informatie niet meer nodig is, kan het etiket worden gewist, ook zonder contact, door blootstelling aan infrarood licht (1 minuut). Dit verhoogt de temperatuur van het plastic en de doorlaatbaarheid ervan voor gassen, waardoor er weer zuurstof terechtkomt in de zones waar het door uv-behandeling was verdwenen.

Deze tags kunnen tot 40 keer worden hergebruikt en het is mogelijk om labels van elke grootte te produceren, voor een kostprijs van minder dan 1,4 euro/m².

De toepassingen zijn legio, van het markeren van klassieke barcodes tot het uitwisselen van informatie in het dagelijks leven. << (Bewerking: Fabienne Windels, Sirris) (bron en figuur: TU Dresden (Sebastian Reineke) - Science Advances)


Leestip
Lees hier het volledig wetenschappelijk artikel

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Onderzoek: Zwaartekracht beschrijven, zonder zwaartekracht

Recent vond een grote verschuiving plaats in de manier waarop natuurkundigen denken over de quantumzwaartekracht: de gecombineerde theorie van quantummechanica en zwaartekracht.

Autoruiten en zonnepanelen gaan zichzelf reinigen

De Wageningse universiteit (NL) werkt aan dunne coatings van vloeibare kristallen, die met elektra van vorm en functie veranderen, zodat vuil en zanddeeltjes van zonnepanelen afglijden.

Onderzoekers zetten nieuwe stap in strijd tegen taaislijmziekte

Via gencorrectie kunnen KU Leuven en de Universiteit van Trento twee mutaties die mucoviscidose veroorzaken permanent herstellen. Dat gebeurde met 3D-celculturen afkomstig van mucopatiënten.

Satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen gelanceerd

De net gelanceerde, hypermoderne Europese lasercommunicatiesatelliet EDRS-C krijgt energie van een nieuwe generatie zonnepanelen: de ARA Mark 4, ontwikkeld door Airbus Defence and Space.

Buitenlands toptalent in IT naar Vlaanderen halen

Vlaamse bedrijven kampen met openstaande vacatures in IT. Het PALIM-project leidt 60 Marokkaanse IT'ers in Marokko op, waarvan er 30 in aanmerking komen voor vacatures in België.

Projectsourcingkantoor Bonache kiest voor verjonging

Het management van Bonach wordt jonger en vrouwelijker nu Robine Martin en Femke Lintelo er voor kozen om medezaakvoerder en aandeelhouder te worden, naast oprichter Dirk Verbeeck.

PortXchange moet digitale scheepvaart-app wereldwijd beschikbaar maken

PortXchange is erop gericht de efficiëntie van havenaanlopen te vergroten en de CO2-uitstoot van en tussen havens te verminderen, onder meer door de digitale scheepvaart-app Pronto.

Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

Indaver en Acciona gaan samen een afvalenergiecentrale exploiteren in het Noordoosten van Schotland. Het NESS-energieproject zal jaarlijks 150.000 ton huishoudelijk afval verwerken.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners