Elektromotor voorzien van metaal 3D-geprinte koelschil

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe elektromotor van Electric Superbike Twente op ideale temperatuur opereert, wordt deze voorzien van een metaal 3D-geprinte koelschil, geproduceerd door K3D.

Trefwoorden: #3D printen, #elektromotor, #koeling, #metaalprinten, #superbike, #UTwente

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Electric Superbike Twente ontwikkelde samen met K3D één van de eerste metaal 3D-geprinte componenten voor de race-industrie. De elektromotor van hun tweede gloednieuwe elektrische superbike wordt water gekoeld, net als hun eerste superbike.

Feitse Krekt, Technisch Manager van het huidige team van Electric Superbike Twente: “De koelschil van onze eerste superbike bestond uit meerdere onderdelen, die lastig te produceren waren met behulp van conventionele technieken, zoals draaien en frezen. Om de benodigde toleranties te halen, moest materiaal toegevoegd worden, waardoor het eindproduct zwaarder werd”.

“Daarnaast vielen de koelprestaties wat tegen. Om de maakbaarheid van de componenten te garanderen, moesten de wanddiktes van de schil groter gekozen worden dan gewenst. Dit ging ten koste van de koelprestaties. Hierdoor kwam er minder vermogen uit de elektromotor en moesten we soms flink inhouden om de elektromotor niet te oververhitten.”

Het team is op dit moment volop bezig met de ontwikkeling van een tweede elektrische superbike. Tijdens het design van de nieuwe superbike werden zoveel mogelijk componenten volledig herontworpen om ze te optimaliseren.

Op het gebied van elektromotorkoeling konden grote stappen gemaakt worden door het gebruik van metaal 3D-printen. De grote voordelen van metaal 3D-printen zijn functie-integratie, gewicht- en ruimtebesparende ontwerpvrijheid. Als partner hiervoor kwam het team terecht bij K3D.

Jaap Bulsink, CTO van K3D: “Omdat het onderdeel specifiek ontworpen is voor 3D-printen, waren de opties eindeloos. De koelschil kent optimale koelprestaties door een dunwandig ontwerp met interne koelkanalen op exact de juiste plek. Dit kan alleen met metaal 3D-printen, waarbij je ultieme ontwerpvrijheid hebt”.

Het onderdeel is zo licht mogelijk ontworpen en als dit in één keer correct geprint wordt, heeft het een dusdanige nauwkeurigheid dat er geen nabewerking nodig is. Het unieke aan dit onderdeel ligt tevens in de afmetingen.

Naast de koelschil worden er op dit moment meer onderdelen voor de nieuwe elektrische superbike geproduceerd. Als deze onderdelen binnen zijn, wordt de superbike geassembleerd.


(bron en foto: UTwente)