Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag
Onderzoek & Wetenschap 19/04/2019 9:07:27
Door nanodeeltjes te koppelen aan specifieke moleculen krijgen deze interessante nieuwe functies, zoals de onverwachte vorming van clusters. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven.
2X scherper beeld door combinatie microscopietechnieken
Slim algotritme analyseert grafeen 50 keer sneller
Zonlicht als brandstof voor duurzame chemische processen
VUB opent innovatiecentrum voor kunstmatige intelligentie
Onderzoek naar economische haalbaarheid duurzame waterstof
Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes
>> Meer verwant nieuwsMilieumanagementsystemen - ISO 14001:2015
Ramada Plaza - Antwerpen
donderdag 12 december 2019
Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact
EPLAN Webinar
donderdag 12 december 2019
Safety validation training
Pilz Academy - Gent
donderdag 12 december 2019
Mondiale Magazijnverkoop met megakortingen
Mondiale - Gentsesteenweg - Zele
van 13/12/2019 tot 14/12/2019
Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)
Ramada Plaza - Antwerpen
dinsdag 17 december 2019
Bruggenbouw: ontwerp en berekening
Het Ingenieurshuis - Antwerpen
van 19/12/2019 tot 14/05/2020
(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn
(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer
(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen
(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie
(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen
(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Nanodeeltjes krijgen steeds meer toepassingen. Door er specifieke moleculen aan te koppelen, kunnen nanodeeltjes nieuwe functies krijgen, bijvoorbeeld als medicatie. Lang werd gedacht dat deze moleculen willekeurig zijn verdeeld over het nanodeeltje.
Onderzoek van de TU Eindhoven toont aan dat moleculen juist opvallend vaak in groepjes voorkomen op nanodeeltjes. Dit inzicht kan leiden tot efficiëntere productie en betere werking van complexe nanomaterialen.
Voor dit onderzoek is kennis van de chemie ingezet, de expertise van wiskundigen, en een hele goede microscoop: de dSTORM-microscoop met superresolutie.
Het experiment begon door de moleculen op de nanodeeltjes te markeren met lichtgevende stoffen. Onder de microscoop werden de moleculen zo zichtbaar als lichtpatronen. Deze patronen zijn vanwege de optredende lichtverstoring heel variabel.
Met behulp van state-of-the-art statistische technieken werden deze verstoringen weggefilterd, en konden de onderzoekers de daadwerkelijke verdeling van de moleculen bepalen.
Deze verdeling vergeleken ze vervolgens met het patroon uit een computersimulatie, waarbij het hechtingsproces van de moleculen volledig willekeurig was.
Een vergelijking van beide beelden liet duidelijk zien dat de moleculen op de nanodeeltjes aanzienlijk meer clusteren dan op basis van een volledig willekeurige verdeling is te verwachten. De gangbare aanname dat het hechtingsproces volledig willekeurig is, klopt dus niet.
Waarom deze clustering optreedt, is nog niet duidelijk. Verder onderzoek moet dat uitwijzen. Toch spreken de onderzoekers van een belangrijk resultaat.
“Hoe beter we begrijpen hoe moleculen zich gedragen op nanodeeltjes, hoe efficiënter de productie van dit soort complexe nanomaterialen en hoe beter we in staat zijn om op een allerlei praktische toepassingen te ontwikkelen van nanotechnologie”, aldus Remco van der Hofstad, hoogleraar Kansrekening aan de faculteit van Wiskunde en Informatica van de TU Eindhoven. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven - Nature Communications)