Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

Trefwoorden: #aanvoer, #aminozuren, #demo, #EU, #Europa, #Geert Van Royen, #ILVO, #kennis, #kennisplatform, #kweekwater, #licht, #microalgen, #nutriënten, #polysachariden, #roadmap, #smaak, #turbulentie, #ValgOrize, #VILT, #voeding, #zeewier

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie )

ENGINEERINGNET.BE - Door een gebrek aan kennis over de smaak van algen, aan betrouwbare aanvoer en aan kennis van wat de Europese consument lust, wordt het potentieel van zeewieren en microalgen nog nauwelijks benut in Europa.

De komende drie jaar gaat ValgOrize het smaakprofiel van populaire soorten zeewier en microalgen analyseren en karakteriseren. ILVO, de coördinator van het project, leidt daartoe een smaakpanel op.

“Dat panel wordt getraind om verschillende smaken en geuren te onderscheiden in verschillende intensiteiten”, verduidelijkt Geert Van Royen (ILVO). “Uiteindelijk zal het algenpoeders en afgewerkte algenproducten profileren én karakteriseren.”

Ook wordt onderzocht welke invloed bepaalde algenstoffen, zoals aminozuren en polysachariden, uitoefenen op kleur, geur, smaak of mondgevoel, en aansluitend in welke mate die factoren tijdens de kweek zijn te beïnvloeden met het oog op optimalisatie van de smaak. Onder meer de effecten van turbulentie, licht en nutriënten in het kweekwater worden nagegaan.

De onderzoekers nemen ook de chemische en microbiële veiligheid, en de nutritionele samenstelling van zeewieren en algen onder de loep. Verder testen ze hoe algen op een duurzame en kostenefficiënte manier gekweekt, geoogst, verwerkt, getransporteerd en voor langere tijd zijn te bewaren, met behoud van kwaliteit.

Tot slot wordt nagegaan welke toepassingen er zijn voor voeder, en met name hoe algenreststromen van de voedingsindustrie zijn te recupereren. Meer concreet zal ILVO bekijken of het toevoegen van algen in kippenvoeder invloed heeft op de groei van leghennen en vleeskippen en op de kwaliteit van het vlees en de eieren.


(bron: VILT)

De output van het project, dat loopt tot eind 2021, bestaat uit drie onderdelen:

  • Een open kennisplatform over de mogelijkheden van lokale kweek, verwerking en opschaling.
  • Twee demo-productiesites: een voor zeewier en een voor microalgen.
  • Een roadmap die investeerders duidelijkheid moet verschaffen hoeveel geld nodig is om de algenproductie op te schalen van pre-commerciële naar commerciële fase.