Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Economie 18/04/2019 15:41:51

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

Lees hieronder verder   
Verwant

Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

EU-regelgeving belemmert biologische gewasbescherming

Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

Tekortkomingen bij helft biologische luchtwassers

Phytofar Instituut bekroont onderzoek naar duurzame landbouw

Start bouw nieuw centrum voor insecten- en plantenonderzoek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Mondiale Magazijnverkoop met megakortingen

Mondiale - Gentsesteenweg - Zele

van 13/12/2019 tot 14/12/2019

Gezondheid en veiligheid op het werk (ISO 45001:2018)

Ramada Plaza - Antwerpen

dinsdag 17 december 2019

Bruggenbouw: ontwerp en berekening

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 19/12/2019 tot 14/05/2020

Keuze van de redactie

(10/12) War for Talent: job in life sciences hoeft niet altijd in R&D te zijn

(9/12) WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Door een gebrek aan kennis over de smaak van algen, aan betrouwbare aanvoer en aan kennis van wat de Europese consument lust, wordt het potentieel van zeewieren en microalgen nog nauwelijks benut in Europa.

De komende drie jaar gaat ValgOrize het smaakprofiel van populaire soorten zeewier en microalgen analyseren en karakteriseren. ILVO, de coördinator van het project, leidt daartoe een smaakpanel op.

“Dat panel wordt getraind om verschillende smaken en geuren te onderscheiden in verschillende intensiteiten”, verduidelijkt Geert Van Royen (ILVO). “Uiteindelijk zal het algenpoeders en afgewerkte algenproducten profileren én karakteriseren.”

Ook wordt onderzocht welke invloed bepaalde algenstoffen, zoals aminozuren en polysachariden, uitoefenen op kleur, geur, smaak of mondgevoel, en aansluitend in welke mate die factoren tijdens de kweek zijn te beïnvloeden met het oog op optimalisatie van de smaak. Onder meer de effecten van turbulentie, licht en nutriënten in het kweekwater worden nagegaan.

De onderzoekers nemen ook de chemische en microbiële veiligheid, en de nutritionele samenstelling van zeewieren en algen onder de loep. Verder testen ze hoe algen op een duurzame en kostenefficiënte manier gekweekt, geoogst, verwerkt, getransporteerd en voor langere tijd zijn te bewaren, met behoud van kwaliteit.

Tot slot wordt nagegaan welke toepassingen er zijn voor voeder, en met name hoe algenreststromen van de voedingsindustrie zijn te recupereren. Meer concreet zal ILVO bekijken of het toevoegen van algen in kippenvoeder invloed heeft op de groei van leghennen en vleeskippen en op de kwaliteit van het vlees en de eieren. << (Lydia Heida) (bron: VILT) (foto: Europese Commissie)

De output van het project, dat loopt tot eind 2021, bestaat uit drie onderdelen:

  • Een open kennisplatform over de mogelijkheden van lokale kweek, verwerking en opschaling.
  • Twee demo-productiesites: een voor zeewier en een voor microalgen.
  • Een roadmap die investeerders duidelijkheid moet verschaffen hoeveel geld nodig is om de algenproductie op te schalen van pre-commerciële naar commerciële fase.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

WKK maakt Limburgs tropisch zwembad duurzamer

Luminus Solutions, Vanparijs Engineers en Center Parcs hebben een warmte­kracht­koppeling (WKK) geïnstalleerd in De Vossemeren die het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmt.

VUB, UGent en KU Leuven werken samen rond impact AI

Hiertoe richten ze het nieuwe Kenniscentrum Data & Maatschappij op, dat kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van artificiële intelligentie verzamelt.

Vlaanderen focust op duurzame voedings­verpakkingen

Een consortium van Flanders’ FOOD (Agro-voeding), VIL (Logistiek), Catalisti (Chemie-Kunststoffen), SIM (Materialen) en Pack4Food lanceren de Roadmap ‘Voedselverpakking van de Toekomst’.

4D-printen van structuren met veranderende vorm

Onderzoekers van het MIT en van andere instituten ontwikkelen netten in maaswerk met verscheidene materialen waardoor ze complexe vormen kunnen aannemen en een dubbele kromming krijgen.

Natuurkundigen vragen zich af of een vijfde natuurkracht bestaat

Hebben Hongaarse natuurkundigen met een simpele meetopstelling een nieuwe natuurkracht ontdekt die alle grote versnellers en detectoren al decennia over het hoofd zien?

Schema´s genereren in de cloud met eBuild

Eplan heeft een nieuwe cloud-software eBuild gelanceerd voor het genereren van elektrische of fluïdschema's, waarmee gebruikers een eenvoudige maar krachtige tool aangereikt krijgen.

Mindset vormt grootste uitdaging bij digitale transformatie

Een onderzoek van Agoria, uitgevoerd door onderzoeksbureau Kantar, bevroeg 400 industriële kmo’s naar hun digitale transformatie, waaruit blijkt dat 83% industriële kmo’s digitaliseert.

Dataconversie Internet of Things energiezuiniger gemaakt

UTwente maakte een aantal onderdelen van IoT energiezuiniger, zoals de energie die het kost voor het altijd aanstaan van de sensor voor metingen en signalen om te zetten naar digitale data.

Opra Turbines levert OP16 gasturbine voor offshore platform

Opra Turbines meldt dat het een order heeft ondertekend met Spirit Energy om één OP16-3B gasturbine generatorset te leveren voor het Markham J6A offshore platform. De gasturbine vervangt de bestaande Dresser Rand KG2-3C gasturbine. Deze nieuwe turbine heeft een ultralage emissie en is veel energiezuiniger. >>

Partners