Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Economie 18/04/2019 15:41:51

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

Lees hieronder verder   
Verwant

Europees netwerk voor effectievere toepassing roboticatechnieken

Vlaamse technologie leidt tot slimme gewasbescherming

1,7 miljoen euro extra VLIF-steun voor praktijkonderzoek

Verbeterde methodiek voor opsporing antibioticaresiduen

Europese steun voor digitalisering agrovoedingsindustrie

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Waterstof Dagen

RNSYC - Oostende

van 26/08/2019 tot 30/08/2019

Robots-Cobots: vriend op het werk, vriend in huis

UAntwerpen Campus Groenenborger

donderdag 5 september 2019

Bouwstenen geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Keuze van de redactie

(12/8) Indaver scoort Schots afvalenergiecontract van 400 miljoen euro

(6/8) Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

(15/7) Onderzoekers verhogen energiecapaciteit uit zonnepanelen

(3/7) Onthulling eerste hyperloopsysteem in Europa (+video)

(1/7) Onderzoek: wagenziekte voorkomen in zelfrijdende auto’s

(1/7) Antwerpen schakelt Arcadis in om klimaatambities waar te maken

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Door een gebrek aan kennis over de smaak van algen, aan betrouwbare aanvoer en aan kennis van wat de Europese consument lust, wordt het potentieel van zeewieren en microalgen nog nauwelijks benut in Europa.

De komende drie jaar gaat ValgOrize het smaakprofiel van populaire soorten zeewier en microalgen analyseren en karakteriseren. ILVO, de coördinator van het project, leidt daartoe een smaakpanel op.

“Dat panel wordt getraind om verschillende smaken en geuren te onderscheiden in verschillende intensiteiten”, verduidelijkt Geert Van Royen (ILVO). “Uiteindelijk zal het algenpoeders en afgewerkte algenproducten profileren én karakteriseren.”

Ook wordt onderzocht welke invloed bepaalde algenstoffen, zoals aminozuren en polysachariden, uitoefenen op kleur, geur, smaak of mondgevoel, en aansluitend in welke mate die factoren tijdens de kweek zijn te beïnvloeden met het oog op optimalisatie van de smaak. Onder meer de effecten van turbulentie, licht en nutriënten in het kweekwater worden nagegaan.

De onderzoekers nemen ook de chemische en microbiële veiligheid, en de nutritionele samenstelling van zeewieren en algen onder de loep. Verder testen ze hoe algen op een duurzame en kostenefficiënte manier gekweekt, geoogst, verwerkt, getransporteerd en voor langere tijd zijn te bewaren, met behoud van kwaliteit.

Tot slot wordt nagegaan welke toepassingen er zijn voor voeder, en met name hoe algenreststromen van de voedingsindustrie zijn te recupereren. Meer concreet zal ILVO bekijken of het toevoegen van algen in kippenvoeder invloed heeft op de groei van leghennen en vleeskippen en op de kwaliteit van het vlees en de eieren. << (Lydia Heida) (bron: VILT) (foto: Europese Commissie)

De output van het project, dat loopt tot eind 2021, bestaat uit drie onderdelen:

  • Een open kennisplatform over de mogelijkheden van lokale kweek, verwerking en opschaling.
  • Twee demo-productiesites: een voor zeewier en een voor microalgen.
  • Een roadmap die investeerders duidelijkheid moet verschaffen hoeveel geld nodig is om de algenproductie op te schalen van pre-commerciële naar commerciële fase.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nieuw groot onderzoeksprogramma via ALMA-telescoop

Rychard Bouwens van de Leidse Sterrewacht is de eerste Nederlandse wetenschapper die een ‘Large Program’ mag uitvoeren met de geavanceerde ALMA-telescoop, die in Chili opgesteld staat.

Genomineerden voor Matexpo awards bekend gemaakt

Met deze awards wil de beursorganisator de grootste technische innovatie, de meest milieuvriendelijke machine of innovatie of de meest vernieuwende veiligheidsstoepassing onderscheiden.

Pocketboer publiceert ’tips en tricks’ voor pocketvergisten

De voorbije jaren ontstonden bij landbouwers allerlei problemen bij gebruik van hun kleinschalige biogasinstallatie. De operationele groep 'Pocketboer' heeft nu oplossingen ontwikkeld.

KU Leuven-onderzoekers stap dichter bij nieuwe generatie zonnepanelen

De nieuwe studie van de KU Leuven legt voor het eerst uit hoe perovskieten, kunstmatige kristallen die zonlicht kunnen omzetten in elektriciteit, zijn te stabiliseren.

SCK•CEN stuurt landbouw-experiment de ruimte in

Er zijn ambitieuze plannen om een maandorp te bouwen, als springplank naar planeet Mars. Een van de grootste uitdagingen om daarin te slagen, is een autonome voedsel- en watervoorziening.

Lonza automatiseert productieprocessen met Rockwell Automation - techniek

Het Zwitserse farmacieconcern Lonza, dat ook een vestiging heeft in Bornem en Verviers, heeft Rockwell Automation gekozen voor de digitalisering en automatisering van de productiefabrieken.

Synthetische huid laat robots zweten

Geïnspireerd door de huid van levende wezens ontwikkelt TU/e-onderzoeker Danqing Liu slimme oppervlaktes, die onder invloed van licht en elektra meermaals stoffen afgeven en weer opnemen.

3 miljoen euro Europese steun voor onderzoek naar zelfhelende robots

Onderzoekers van VUB, University of Cambridge, ESPCI-Paris, EMPA en Suprapolix gaan samenwerken aan de volgende generatie robots: (zachte) robots die 'pijn voelen' en zichzelf helen.

Kontron lanceert COM Express Compact Type 6 met nieuwste Intel processoren

Kontron heeft nieuwe COM Express Compact Type 6 modules, die de 8ste generatie Intel-processoren bevatten, toegevoegd aan zijn gamma. De processoren verbruiken slechts 15 Watt. De nieuwe modules laten tot 24 GB DDR4-geheugen toe en zijn optioneel voor het eerst beschikbaar in Compact-formaat met snelle NVMe SSD. >>

Partners